Група истраживача из Новог Сада први пут освојила средства Teaming програма, захваљујући чему ће настати нова истраживачка институција

Текст: И. Хорват, С. Бубњевић

Након изузетног успеха Софије Стефановић, која је освојила први ERC грант међу српским научницима, из Брисела је стигла вест да је Србија добила и први Teaming пројекат.

Од 169 предложених пројеката, финансирање је добило само двадесетак из свих делова Европе, а међу њима се први пут нашао и један конзорцијум на челу са Универзитетом у Новом Саду, који је предложио пројекат под називом ANTARES

Захваљујући значајним европским средствима из Teaming програма, конзорцијум је добио прилику да развије савремени научни центар у Новом Саду. Предвиђени буџет пројекта у првој фази је 433.720 евра, а у другој чак 29 милиона евра.

Шефови овог пројекта су професорка Весна Бенгин Црнојевић и професор Владимир Црнојевић са Универзитета у Новом Саду, који су oснивачи истраживачког центра BioSense

„Мени овај резултат враћа веру да се много тога може урадити и у Србији“, рекла је ексклузивно за Елементаријум координаторка пројекта др Весна Бенгин Црнојевић (на слици), непосредно након што су стигле добре вести од Европске комисије.

Њен тим ће у првој фази израдити бизнис план, да би потом покушали да освоје и средства за изградњу.

Пројекат под називом ANTARES (скр. Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Security) има за циљ да постојећи BioSense центар на Универзитету у Новом Саду претвори у Европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживe пољопривредe и безбедности хране.

ANTARES предвиђа дугорочну и узајамно корисну стратешку сарадњу, како би регион кренуо пут иновативног напретка“, наводи се у предлогу пројекта ANTARES

Поред новосадског центра BioSense, партнери на пројекту су DLO (Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek) из Холандије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Програм Teaming је један од инструмената новог европског програма финансирања Хоризонт 2020. Пројекат се одобрава и реализује током две фазе.

Најуспешнијим кандидатима из прве фазе одобравају се средства у висини од 200.000 до 500.000 евра за израду детаљног бизнис плана, који ће илустровати потенцијал будућег научног центра.

Пројекти са најквалитетнијим бизнис планом, у оквиру фазе два, освајају средства за оснивање новог или унапређивање постојећег научног центра. Средства за ову фазу додељују се у висини од 15 или чак 20 милиона евра.

ХОРИЗОНТ ЧЕТВРТКОМ У НОВОМ САДУ

ЦПН позива све заинтересоване да се детаљније упознају са пројектом ANTARES у оквиру програма Хоризонт четвртком. Представљање се одржава у новој згради Ректората Универзитета у Новом Саду, у четвртак, 5. фебруара.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви