У четвртак, 19. маја затворен је Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке за 2016. На конкурс стигло више од 250 пријава, а резултати се очекују 13. јуна

На Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2016. години пристигло је више од 250 пријава. Пријављивање је трајало од 22. априла до 19. маја у 15 часова, када је електронска пријава на адреси prijave.cpn.rs затворена за све категорије. 

Прелиминарни резултати Програмске комисије ће бити објављени 13. јуна 2016. године. Укупна средства за ову намену износе 7 милиона динара.

Упркос умањеним средствима, Центар за промоцију науке је расписао Јавни позив са идејом да и ове године подржи разноврсност иницијатива којима се наука шири Србијом. Након што је објављен у дневним листовима, Јавни позив је отворен 22. априла.

Пројекти у три категорије могли су се пријавити искључиво електронским путем. Није постојао други начин да се пројекат пријави, али је електронски образац пријаве био интуитиван, једноставан и јасан за попуњавање, са неколико олакшавајућих унапређења у односу на претходну годину. Но, као и претходних година, за све кориснике је било припремљено и упутство са смерницама за попуњавање пријаве, а организована је и техничка подршка која се може добити на телефон Центра. 

Јавни позив је значајна полуга за јачање науне писмености у Србији која покреће мала и велика удружења, научнике и наставнике. Са изузетком 2014. када средства за ову намену нису одобрена Центру, од 2011. до 2015. Центар је сваке године на овај начин финансијски подржавао бројне научнопопуларне иницијативе. Захваљујући томе, организовано је на стотине малих и великих фестивала науке, серија радионица, медијских производа и разних других научнопопуларних акција у којима су учествовали милиони грађана Републике.

Ове године је унето неколико измена како би се, након стварања мреже научних клубова широм Србије, подигао квалитет пројеката и постигла већа децентрализација научнопопуларних акција, а наука стигла у све крајеве земље. Најважнија промена је да је Јавни позив ове године први пут подељен у три различите категорије финансирања.

Прву категорију чине пројекти промоције науке које појединци могу предложити за реализацију у неком од 12 научних клубова који се тренутно отварају у центрима за стручно усавршавање широм Србије. Друга категорија су такозвани самостални пројекти промоције науке, а трећу категорију чине високоутицајни и иновативни пројекти од националног значаја.

Пре отварања Јавног позива, на седници Управног одбора ЦПН одржаној 19. априла, усвојен је нови Правилник о јавном позиву који је усаглашен са изменама Закона о научноистраживачкој делатности из децембра 2015, као и са новом Стратегијом научног развоја Републике Србије – ”Истраживање за иновације”.

Након тога су, одлуком директора ЦПН-а, средства од 7 милиона динара подељена на три категорије. За пројекте у научним клубовима Центар издваја 3,6 милиона динара, за самосталне пројекте промоције науке 2,4 милиона, док ће два високоутицајна и иновативна пројекта поделити средства у висини од милион динара.

Оцењивање предложених пројеката и расподелу средстава врши посебно именована Програмска комисија коју чини 13 чланова, међу којима су научници, промотери науке, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и регионалних центара за стручно усавршавање.

Приликом избора, чланови комисије оцењују пројекте оценама од 0 до 5 по шест критеријума (пројектна идеја, програм, потенцијални утицај пројекта, као и стручност предложеног тима, квалитет апликације и структура буџета). На основу њиховог предлога, коначну одлуку о расподели средстава доноси Управни одбор ЦПН.

Истражите текст Јавног позива 2016.

 

подели