Богдан Стефановић, један од победника првог конкурса пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке,  однос између људи и невидљивих честица истражује кроз звук

Текст: Љиљана Илић

Конкурс пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке, који се одвија у оквиру програма Креативна Европа, открио је на локалном нивоу много занимљивих уметника заинтересованих за преплет науке и уметности. Победници првог конкурса у Србији су Александра Јованић и Богдан Стефановић, који су се за ово изборили својим надахнутим идејама.

Богдан Стефановић из Јагодине је своју прву самосталну изложбу имао већ током треће године средње школе. Факултет уметности завршио је у Нишу, Oдсек за сликарство, а на крају прве године студија добија награду за најбољи цртеж на факултету. Након тога почиње да се интересује за видео-радове и друге медије у уметности. Снима свој први видео Life, рад који излаже у Београду и Лисабону. Тренутно је студент мастер студија на Академији уметности у Новом Саду.

При крају студија почиње да истражује различита мишљења и приступе уметности кроз слике, а затим креће да изучава квантну физику, која му отвара нове приступе уметности. Након тога, главна тема његових истраживања постају „нематеријални“ медији.

Идеја Богдановог пројекта базира се на аудио-визуелном приказу дешавања око нас на нивоу честица и таласа који сачињавају читав микро и макро космос. Богдан се у свом раду бави интеракцијом људи у простору и фреквенцијом звука, где брзина кретања људи утиче на висину фреквенције. Сама та интеракција ствара интиман однос између звука и људи, што утиче на њихово понашање.

Овај рад се, уз рад Александре Јованић, реализује уз подршку научног ментора, др Драгане Илић са Математичког факултета Универзитета у Београду, у продукцији Центра за промоцију науке. Премијерно ће бити представљен на изложби Art & Science у априлу у Галерији Културног центра Београда. 

Центар за промоцију науке један је од иницијалних партнера пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке.

подели