Од понедељка 15. маја до 12. јуна посетиоци Народног музеја Краљево имаће прилику да погледају више од 130 илустрација које су претходних седам година красиле странице научнопопуларног часописа Елементи и да уживају у богатом пратећем програму.

Циљ изложбе јесте да на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“. Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика ће бити у прилици да се упозна са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

Аутор: Срђа Драговић

„Назив изложбе представља игру речи којом смо покушали да укажемо на однос између централног идеала науке, а то је објективност, и јавне перцепције науке, која је по правилу субјективна, дакле, лична, као и све остало што утиче на наше животе и о чему би требало да имамо некакав изграђен став. Желели смо да покажемо како тај јаз није непремостив иако се таква слика често намеће. Конкретно, бити објективан значи тежити сазнању које не носи трагове онога који сазнаје, сазнању неозначеном предрасудом, личном перспективом, страшћу, субјективним расуђивањем, личним жељама и мотивима и сл. Таква тежња ка објективности манифестовала се кроз развијање карактеристичног језика и визуелних пракси у науци које су је ограничиле на уске групе специјалиста. Овом изложбом покушали смо да, уз помоћ креативног визуелног језика наших најпознатијих графичких илустратора и дизајнера, научне теме из домена уских академских кругова предочимо најширој публици у циљу промовисања јавног разумевања науке“, истиче аутор концепта изложбе и главни уредник Елемената Иван Умељић.

Аутор: Жељко Лончар

На изложби ће бити представљени радови следећих уметника: Александра ЈованићАња СушањАртезБоб ЖивковићБранко ТмушићБратислав МиленковићВалентина БрковићВладан НиколићВук ПалибркДавид БилобркДрагана КртинићЖељко ЛончарИвана БугариновићИрена ГајићЈаков ЈаковљевићКсенија ПантелићМарија БабовићМарко ПураћМилица ГолубовићМоника ЛангНикола КораћСања ЦрњанскиСергеј ТуцаковСлавимир Стојановић ФутроСрђа ДраговићТеа ЈуришићЂорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Изложбу, која броји преко 130 илустрација, дизајнирала је Моника Ланг.

Улаз у Народни музеј Краљево је бесплатан, а осим изложбе посетиоци ће моћи да уживају и у богатом пратећем програму. У суботу, 20. маја, Саша Ранковић извешће музички перформанс „Бубњар и музичари из машине“, док ће у четвртак, 25. маја, познати популаризатор науке Милан Поповић извести „Биг Бенг шоу“. Свакога дана приказиваће се филмови из богате научне видео-архиве Центра за промоцију науке, а у плану је одржавање неколико радионица из области графичког дизајна и вођење кроз изложбу.

Аутор: Никола Кораћ

 

О пратећем програму

 

Филмски програм

НАУЧНА ВИДЕО-АРХИВА

  1. мај – 12. јун, Народни музеј Краљево

Ретроспектива видео-продукције Центра за промоцију науке. Серијал о оксфордским научним дебатама, разговори о ванземаљским језицима и метаверсу, кратки филмови о хемијским елементима и још много тога. Комплетан програм можете погледати ОВДЕ.

 

Музички перформанс

„БУБЊАР И МУЗИЧАРИ ИЗ МАШИНЕ“

  1. мај, 19 часова, Народни музеј Краљево

Током вишечасовног, узбудљивог перформанса „Бубњар и музичари из машине“, препознатљива звучна слика старог сета Gretsch бубњева прошириће се звуковима других инструмената. Ритмови, нагласци и брејкови које бубњар изводи биће испраћени реакцијама виртуелног басисте, пијанисте и саксофонисте, тако што ће тонови из обиља фреквенција које бубњеви производе омогућити осталим инструментима да изграде мелодију и хармонију. Слободно и унапред неприпремљено свирање бубњева омогућиће симулацију заједничког извођења са живим музичарима. Аутор перформанса, музичар и филозоф Саша Ранковић, више од 25 година присутан је на домаћој и регионалној музичкој сцени, пре свега као бубњар (Рамбо Амадеус), али и као композитор (Go ali soko, Тhrill Seeking Polymers).

 

Научни перформанс

„БИГ БЕНГ ШОУ“

  1. мај, 19 часова, Трг Светог Саве, Краљево

„Биг Бенг шоу“ представља интерактивни, научни шоу састављен од атрактивних физичких и хемијских експеримената. Поред одличне забаве, овај програм има и едукативни карактер, па ће посетиоци бити у прилици да науче нешто ново и боље разумеју свет који нас окружује. Уз прави пиротехнички спектакл Милан Поповић ће вам испричати неке од најлуђих научних прича! Kоја је веза између Мунковог „Вриска” и највеће експлозије коју памти човечанство? Шта је то код воде чега се плаше пилоти, а у шта се уздају каскадери? Kако су инциденти довели до открића неких од најзначајнијих експлозива у историји и да ли сте знали да се за безбедност својих мисија НАСА дуго ослањала на обичне метле? Аутор овог програма Милан Поповић успешно се бави популаризацијом науке дуже од 15 година. Главни је координатор највећег догађаја популаризације науке у региону, Фестивала науке у Београду. Његови шоу-програми извођени су више од 300 пута, укључујући и наступе у Јужној Kореји, Kини, Бугарској и Италији.

подели