Центар за промоцију науке је ове године први пут учествовао на европскоj конференциjи „PLACES – Изградња градова научне културе“

У Торину jе 20. и 21. jуна одржана европска конференциjа „PLACES – Изградња градова научне културе“. Ова конференциjа jе трећа по реду PLACES коференциjа, са циљем активирања и укључивања научних институција у развоj и jачање политичке научне комуникације на локалном нивоу. Конференциjи jе присуствовао 231 представник,  из 29 земаља, као и представници 30 европских градова коjи још нису чланови PLACES мреже.

Током два дана конференцијског програма одржана су бројна предавања на тему развоја научне мреже у градовима, продубљивања комуникације између научних и градских управних  институција и улоге науке у друштву. Уводну реч у конференцијски програм водиле су Катрин Ричардсон, професорка Универзитета у Копенхагену и руководилац „Одрживих научних центара” и Ан Гловер, научна саветница председника Европске комисије.

На конференцији је посебан значај дат представницима земаља које су се недавно прикључиле пројекту, међу којима је и Србија, јер је ширење мреже градова научне културе веома важано за овај европски пројекат.

Циљ PLACES пројекта  је дефинисање главних одлика европских градова научне културе кроз декларацију коју ће у марту 2014. године потписати 200 градоначелника европских градова. PLACES декларација даjе основне смернице за развоj и продубљивање комуникациjе између научне заjеднице, политичкog естаблишмента и друштва у европским градовима. Партнерства међу градовима су покретач PLACES проjекта који тренутно броjи 69 градских партнерстава у 27 европских земаља.

Истражите више о PLACES пројекту http://www.openplaces.eu/ 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви