У центру

Изабран победник конкурса

На конкурсу за визуелно решење српског издања књиге ”Шта биљка зна: Водич кроз свет чула” победила је Ивана Бугариновић

 

 

У неочекивано јакој конкуренцији, победник конкурса за насловну страну српског издања књиге ”Шта биљка зна: Водич кроз свет чула” је Ивана Бугариновић. Група за издаваштво Центра за промоцију науке била је изненађена великим одзивом на конкурс. Жири у саставу Борут Вилд, Тања Андађевић и Иван Умељић бирао је између чак 210 визуелних решења која су послала 84 дизајнера. У избору победника је учествовао и аутор књиге, Данијел Шемовиц, професор молекуларне биологије и екологије биљака на Универзитету у Тел Авиву.

У тешкој селекцији са много занимљивих решења, најбоље се показала Ивана Бугариновић. Њен дизајн насловне стране, рикне и задње корице на јасан и упечатљив начин повезује свет биљака са чулима и руком као симболом људске интеракције са околним светом. Као победници, Ивани припада награда од 15.000 динара и прилика да својим дизајном уобличи једно од најзанимљивијих овогодишњих издања на домаћем тржишту.

Користећи актуелна научна сазнања, аутор Данијел Шемовиц наглавачке окреће наше уобичајено виђење живота биљака. Од познавања силе Земљине теже до реаговања на звук, додир и мирисе, ”Шта биљка зна: Водич кроз свет чула” показује како су нам биљке сличније него што можемо да претпоставимо, истовремено разоткривајући многе раширене псеудонаучне заблуде. Књига је један од најзапаженијих научнопопуларних бестселера у последњој деценији, и до сада је преведена на 13 светских језика.

У издању Центра за промоцију науке, са оригиналним визуелним решењем, српско издање књиге ”Шта биљка зна: Водич кроз свет чула” појавиће се у књижарама широм Србије током маја.

 

О победници конкурса

Ивана Бугариновић

Рођена је у Београду, где је 2008. године дипломирала на Факултету примењених уметности. Од 2014. године живи у Загребу, где тренутно ради као графички дизајнер, UI/UX дизајнер и независни илустратор. Илустрације су јој објављене у часописима Schloc Magazine, Élémentaire Zine, Amelia’s Magazin, City Magazine. У октобру 2015. добила је награду за илустрацију на ИСКОН-овом конкурсу ”Искон очима илустратора”.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs