Радионицa посвећенa утицају хране на угљенички отисак и утицају измењених климатских услова на производњу хране одржава се у оквиру пројекта ЕкОтисак у среду, 13. априла, од 15 часова у Културној станици Свилара.  Радионицу води др Јасна Мастиловић са Института за прехрамбене технологије из Новог Сада, заједно са својим тимом. У програму ће учествовати и Жељко Митковски, менаџер пројекта Спасимо храну Фондације Ана и Владе Дивац. Током три и по сата активног, колаборативног рада, бавићемо се питањима угљеничког отиска прехрамбене индустрије, утицајем климатских промена на производњу хране, навикама грађана у исхрани и решењима како смањити прехрамбени отпад.

Др Мастиловић ће на почетку представити научни оквир затвореног узрочно-последичног круга између производње хране и климатских промена, као и повратну спрегу утицаја појачане емисије гасова стаклене баште на производњу хране. Учесници и публика ће моћи да говоре о сопственим прехрамбеним изборима и навикама, као и о разумевању угљеничког отиска намирница које користе.

Други део радионице одвијаће се кроз два модула интерактивног рада током којих ће са присутнима радити тим Института за прехрамбене технологије. Разговараће се и о законском оквиру опорезивања донација хране и о системским покушајима да вишкови хране заврше код оних којима су најпотребнији. За сам крај је осмишљен низ задатака посвећених прехрамбеном отпаду и ономе што ми као појединци можемо да урадимо на том путу.

Радионица је отворена за сву заинтересовану публику и стручњаке који су позвани да се укључе у дискусију и интерактивни део програма.

 

О пројекту ЕкОТИСАК

Пројекат ЕкОтисак посвећен је климатским изазовима кроз спој уметности и науке. Центар за промоцију науке осмишљава нове начине информисања јавности и укључује и саме грађане у научна истраживања, у сарадњи са Филозофским факултетом и Академијом уметности Универзитета у Новом Саду, као и са организацијом Зелени Сад.

Традиционална манифестација art+science ће се кроз пројекат ЕкОтисак, током јула и августа 2022. године, реализовати у Новом Саду, овогодишњој Европској престоници културе. Уз активно укључивање уметника, научних истраживача, организација цивилног друштва и грађана, ове године испитиваћемо свакодневне навике грађана и процењивати начине на који се оне рефлектују на угљенични отисак, као својеврсни траг који свако оставља на нашу планету.

 

подели