Radionica posvećena uticaju hrane na ugljenički otisak i uticaju izmenjenih klimatskih uslova na proizvodnju hrane održava se u okviru projekta EkOtisak u sredu, 13. aprila, od 15 časova u Kulturnoj stanici Svilara.  Radionicu vodi dr Jasna Mastilović sa Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, zajedno sa svojim timom. U programu će učestvovati i Željko Mitkovski, menadžer projekta Spasimo hranu Fondacije Ana i Vlade Divac. Tokom tri i po sata aktivnog, kolaborativnog rada, bavićemo se pitanjima ugljeničkog otiska prehrambene industrije, uticajem klimatskih promena na proizvodnju hrane, navikama građana u ishrani i rešenjima kako smanjiti prehrambeni otpad.

Dr Mastilović će na početku predstaviti naučni okvir zatvorenog uzročno-posledičnog kruga između proizvodnje hrane i klimatskih promena, kao i povratnu spregu uticaja pojačane emisije gasova staklene bašte na proizvodnju hrane. Učesnici i publika će moći da govore o sopstvenim prehrambenim izborima i navikama, kao i o razumevanju ugljeničkog otiska namirnica koje koriste.

Drugi deo radionice odvijaće se kroz dva modula interaktivnog rada tokom kojih će sa prisutnima raditi tim Instituta za prehrambene tehnologije. Razgovaraće se i o zakonskom okviru oporezivanja donacija hrane i o sistemskim pokušajima da viškovi hrane završe kod onih kojima su najpotrebniji. Za sam kraj je osmišljen niz zadataka posvećenih prehrambenom otpadu i onome što mi kao pojedinci možemo da uradimo na tom putu.

Radionica je otvorena za svu zainteresovanu publiku i stručnjake koji su pozvani da se uključe u diskusiju i interaktivni deo programa.

 

O projektu EkOTISAK

Projekat EkOtisak posvećen je klimatskim izazovima kroz spoj umetnosti i nauke. Centar za promociju nauke osmišljava nove načine informisanja javnosti i uključuje i same građane u naučna istraživanja, u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao i sa organizacijom Zeleni Sad.

Tradicionalna manifestacija art+science će se kroz projekat EkOtisak, tokom jula i avgusta 2022. godine, realizovati u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Uz aktivno uključivanje umetnika, naučnih istraživača, organizacija civilnog društva i građana, ove godine ispitivaćemo svakodnevne navike građana i procenjivati načine na koji se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako ostavlja na našu planetu.

 

podeli