Велики успех домаћег клавирског дуа ЛП Дуо у Сингапуру са распродата два концерта на којима је представљен нови хибридни клавир који развија тим инжењера из Србије!

Два концерта клавирског дуа ЛП Дуо, кога чине Соња Лончар и Андрија Павловић, распродата су у Сингапуру. ЛП Дуо је у Сингапур отишао на позив Националног универзитета у Сингапуру и Центра за квантне технологије, са којим сарађује у оквиру пројекта Квантна музика (Quantum Music).

Посебан куриозитет представља чињеница да су током концерата 21. и 22. марта Соња и Андрија свирали на хибридном клавиру који су комплетно осмислили и развили инжењери из Србије. Развој сасвим новог инструмента реализовао је тим инжењера на челу са Драганом Новковићем, професором на Високој школи електротехнике и рачунарства у Београду, на основу оригиналне идеје и дизајна инжењера Дарка Лазовића.

ЛП Дуо је на концертима у Сингапуру свирао своје композиције, као и музику Ивана Божичевића, Антонија Корије и Xила Мејеринга, а током концерата су о концепту Квантне музике говорили иницијатори пројекта, Драган Новковић и Влатко Ведрал,  наш најпознатији квантни физичар, професор на Универзитету Оксфорд и сарадник у Центру за квантне технологије у Сингапуру, као и Ендрју Гарнер, квантни физичар и сарадник у Центру за квантне технологије.

Пројекат Квантна музика спаја уметнике, научнике и инжењере окупљене око идеје представљања квантних феномена кроз музику. Настао је са циљем повезивања наизглед неспојивих светова квантне физике и музике, кроз научно утемељено и уметнички надограђено истраживање и концертно извођење.

Координатор пројекта Квантна музика је Музиколошки институт САНУ, а Центар за промоцију науке је, поред Центра за нову уметност (Србија), Кино Шишка (Словенија) и Данске националне школе сценских уметности (Данска), један од партнера на пројекту.

подели