Veliki uspeh domaćeg klavirskog dua LP Duo u Singapuru sa rasprodata dva koncerta na kojima je predstavljen novi hibridni klavir koji razvija tim inženjera iz Srbije!

Dva koncerta klavirskog dua LP Duo, koga čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, rasprodata su u Singapuru. LP Duo je u Singapur otišao na poziv Nacionalnog univerziteta u Singapuru i Centra za kvantne tehnologije, sa kojim sarađuje u okviru projekta Kvantna muzika (Quantum Music).

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da su tokom koncerata 21. i 22. marta Sonja i Andrija svirali na hibridnom klaviru koji su kompletno osmislili i razvili inženjeri iz Srbije. Razvoj sasvim novog instrumenta realizovao je tim inženjera na čelu sa Draganom Novkovićem, profesorom na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu, na osnovu originalne ideje i dizajna inženjera Darka Lazovića.

LP Duo je na koncertima u Singapuru svirao svoje kompozicije, kao i muziku Ivana Božičevića, Antonija Korije i Xila Mejeringa, a tokom koncerata su o konceptu Kvantne muzike govorili inicijatori projekta, Dragan Novković i Vlatko Vedral,  naš najpoznatiji kvantni fizičar, profesor na Univerzitetu Oksford i saradnik u Centru za kvantne tehnologije u Singapuru, kao i Endrju Garner, kvantni fizičar i saradnik u Centru za kvantne tehnologije.

Projekat Kvantna muzika spaja umetnike, naučnike i inženjere okupljene oko ideje predstavljanja kvantnih fenomena kroz muziku. Nastao je sa ciljem povezivanja naizgled nespojivih svetova kvantne fizike i muzike, kroz naučno utemeljeno i umetnički nadograđeno istraživanje i koncertno izvođenje.

Koordinator projekta Kvantna muzika je Muzikološki institut SANU, a Centar za promociju nauke je, pored Centra za novu umetnost (Srbija), Kino Šiška (Slovenija) i Danske nacionalne škole scenskih umetnosti (Danska), jedan od partnera na projektu.

podeli