23. новембар За годину дана, откад је уписан у регистар јавних установа, ЦПН је организовао на десетине радионица и догађаја

 

Пише: Сташа Бајац

Центар за промоцију науке је у протеклих годину дана организовао и подржао радионице, семинаре и изложбе у Београду и широм Србије, одобрио суфинансирање великог броја пројеката научноистраживачких организација, и сам започео неколицину који за циљ имају популаризацију и осавремењивање науке у Србији. Центар се такође упустио и у издавачку делатност, покренуо истраживања на тему перцепције науке међу грађанима и почео изградњу чврстих односа са научном заједницом.

Један од главних циљева Центра за промоцију науке је да ангажује и повеже све чланове друштва, од истраживачких института и факултета, преко медија и финансијера до грађана, и на тај начин дубље интегрише науку у свакодневицу. Да би се у овоме успело, неопходно је да грађанство буде научно писмено, тј. да науку може да разуме и прати научне теме и достигнућа из технологије.

Желећи да учествује у формирању генерација које ће на овај начин моћи да граде ставове о свету који их окружује, Центар за промоцију науке је велики број својих активности усмерио управо према најмлађима.

Током ове године деца су у оквиру радионице „Клинци у космосу“ имала прилику да прођу симулацију ходања по Месецу и да уче о планетама. Астрономију су заволела на „Данима открића“, научном кампу на ком је хиљадама основаца осам научних дисциплина приказивано на забаван и интерактиван начин. Центар посебну пажњу поклања начину на који се наука представља деци и верује да свака област може да их заинтересује уколико им се прилагоди и ако иде у корак са савременим технологијама. Центар афирмише активно учешће, које је омогућио и у радионицама „Геометрија око нас“, где су деца правила геометријске облике од сламки и подметача, и на „Данима науке“, где су се са Старим Римом упознавала ископавајући предмете на реконструисаном археолошком налазишту. Кроз две радионице одржане на Калемегдану ученици су се упознавали и са дисциплином коју нису сусрели у школи – архитектуром. Уочи „Ноћи истраживача“ Центар је представио своја два експоната, коцкоцикл и хармонограф. Деца и заинтересовани старији грађани су се провозали на бициклу са четвртастим точковима и научили да овакво необично превозно средство може да се креће уколико има адекватну подлогу. Исте ноћи цртали су помоћу клатна на хармонографу, који представља јединство науке и уметности.

Неки од најпопуларнијх експеримената са радионица поновљени су и на Сајму књига у Београду, где се Центар први пут представио са осамсто издања из области науке. На штанду оплемењеном интерактивним садржајем налазио се и оригинални примерак књиге Исака Њутна Математички принципи филозофије природе из 18. века, а у сарадњи са Математичким факултетом изложени су и дигитализовани примерци значајних наслова српске науке. На Сајму је одржана и промоција Књиге о архитектонском конкурсу, првог издања Центра за промоцију науке. Током ове године интензивно се радило на развоју пројектне документације за зраду Центра, која се гради у Блоку 39 на Новом Београду.

Поред архитектонског конкурса, одржан је и конкурс за бренд, а усвојено победничко решење се током године примењивало на промотивном материјалу Центра. Тим који стоји иза решења, заједно са новооформљеном редакцијом, развио је интернет портал Центра за промоцију науке. Садржај сајта намењен је свим грађанима, од забавноедукативног за најмлађе до вести, занимљивости, блогова и чланака, које ће наши млади научници писати за децу старијег узраста и одрасле.

Но, нису само Београђани били у прилици да се на овако узбудљиве начине упознају са науком. „Дани открића“ обишли су десетак градова у Србији, у Крагујевцу је Центар учествовао на манифестацији под називом „У име детињства“, а појединачне радионице из астрономије, археологије и математике одржане су у Новом Саду, Суботици и Зрењанину. Да би занимљив научни садржај могао да стигне до свих крајева земље, Центар је почео и градњу научног камиона, једног од два члана породице „Путујућег Центра“. 

Други члан је брод лабораторија Аргус, који је немачка влада донирала Србији. Центар је на себе преузео ремонт сада непокретног и оронулог брода, који ће након поправке моћи да плови и врши испитивања воде.

Као што је и законом предвиђено, Центар за промоцију науке задужен је за суфинансирање научноистраживачких пројеката. На основу расписаног јавног позива од стране Министарства науке и технолошког развоја Центар је преузео скоро сто доспелих пријава и одлучио да финансира тридесет три пројекта научноистраживачких организација, међу којима су факултети, институти и различите манифестације које популаризују науку.

Центар на овај начин жели да, поред промовисања, допринесе и развоју науке. Наука је ту да препозна проблеме са којима се суочавамо данас и предвиди проблеме које доноси будућност. У ту сврху потребно је изградити јаке везе које ће омогућити да наука и друштво раде једно за друго, а Центар намерава да настави да оствари тај циљ.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви