Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28 градова широм Србије

 

Научни клуб Центра за промоцију науке у овогодишњој Европској ноћи истраживача поиграо се једним новим форматом причања научних прича. У сарадњи са робном кућом ИКЕА припремили смо видео серијал „Где станује наука“, који ће премијерно бити приказан на страници и YouTube каналу Ноћи истраживача од 23. до 26. новембра.

Ово је прича о Андреју, једном средњошколцу који, не баш својом вољом, креће у спремање читавог стана. Али ово није обично велико спремање, јер Андрејеви мама и тата су научници и они су му спремили један шашави, узбудљив и пре свега научни низ загонетки како би му олакшали пут. И док се Андреј помало љути на свог млађег брата Драганчета, који га је и овог пута оставио на цедилу због другара и видео игрица, трагови које су му родитељи оставили успут све више га интересују и увлаче. Андреј има истраживачки дух у себи и кроз четири епизоде серијала покушаће да га нахрани новим сазнањима. И као што ће сазнати ускоро, није заправо сам, већ са његовом породицом заједно станује и наука.

Андреј започиње пут спремајући дневну собу, где ће открити права чудовишта која не живе испод, већ и на његовом старом кревету. Након тога, откриће и каква се наука крије у купатилу, као на пример зашто WC шоље нису направљене од дрвета или ко то троши највише воде за туширање. У кухињи ће мало боље упознати ознаке на паковањима хране и какве они имају везе са науком, а откриће и зашто на тефлону можемо пећи без додавања уља. Своју потрагу за траговима андреј завршава у дневној соби, читајући. Шта и зашто, открићете у недељи истраживача.

Серијал Где станује наука садржи четири епизоде, које ће се премијерно пуштати по једна дневно од 23. до 26. новембра на страници Ноћи истраживача. Ово ће бити увод у програм ноћи истраживача 27. новембра, за када смо заказали и виртуелну шетњу са науком кроз један необични град – Наукоград.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма HORIZON 2020 који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту.

 

 

подели