Jedanaesta po redu Evropska noć istraživača odigraće se poslednjeg petka u novembru u čak 28 gradova širom Srbije

 

Naučni klub Centra za promociju nauke u ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača poigrao se jednim novim formatom pričanja naučnih priča. U saradnji sa robnom kućom IKEA pripremili smo video serijal „Gde stanuje nauka“, koji će premijerno biti prikazan na stranici i YouTube kanalu Noći istraživača od 23. do 26. novembra.

Ovo je priča o Andreju, jednom srednjoškolcu koji, ne baš svojom voljom, kreće u spremanje čitavog stana. Ali ovo nije obično veliko spremanje, jer Andrejevi mama i tata su naučnici i oni su mu spremili jedan šašavi, uzbudljiv i pre svega naučni niz zagonetki kako bi mu olakšali put. I dok se Andrej pomalo ljuti na svog mlađeg brata Dragančeta, koji ga je i ovog puta ostavio na cedilu zbog drugara i video igrica, tragovi koje su mu roditelji ostavili usput sve više ga interesuju i uvlače. Andrej ima istraživački duh u sebi i kroz četiri epizode serijala pokušaće da ga nahrani novim saznanjima. I kao što će saznati uskoro, nije zapravo sam, već sa njegovom porodicom zajedno stanuje i nauka.

Andrej započinje put spremajući dnevnu sobu, gde će otkriti prava čudovišta koja ne žive ispod, već i na njegovom starom krevetu. Nakon toga, otkriće i kakva se nauka krije u kupatilu, kao na primer zašto WC šolje nisu napravljene od drveta ili ko to troši najviše vode za tuširanje. U kuhinji će malo bolje upoznati oznake na pakovanjima hrane i kakve oni imaju veze sa naukom, a otkriće i zašto na teflonu možemo peći bez dodavanja ulja. Svoju potragu za tragovima andrej završava u dnevnoj sobi, čitajući. Šta i zašto, otkrićete u nedelji istraživača.

Serijal Gde stanuje nauka sadrži četiri epizode, koje će se premijerno puštati po jedna dnevno od 23. do 26. novembra na stranici Noći istraživača. Ovo će biti uvod u program noći istraživača 27. novembra, za kada smo zakazali i virtuelnu šetnju sa naukom kroz jedan neobični grad – Naukograd.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa HORIZON 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu.

 

 

podeli