У Центру

Филм о климатској акцији у Београду у програму међународног фестивала

Кратки филм у режији Милоша Томића, осмишљен у сарадњи са београдским тимом у оквиру пројекта TeRRIFICA, биће представљен на виртуелној изложби онлајн фестивала који се бави укључивањем грађана у друштвене акције

Кратки филм који је београдски тим пројекта TeRRIFICA осмислио и реализовао у сарадњи са редитељем Милошем Томићем увршћен је у виртуелну изложбу на фестивалу који се бави укључивањем грађана у активности важне за њихово окружење и њиховим друштвеним ангажманом (3rd Annual Citizen Engagement and Deliberative Democracy Festival). Фестивал се одржава од 6. до 12. децембра, у онлајн формату, а отворен је за све заинтересоване.

Ово је јединствени догађај изузетног значаја, јер у њему учествују врхунски истраживачи, доносиоци одлука и актуелни лидери Европске комисије, укључујући и неколико ЕУ комесара, односно министара Европске комисије. Веома се ретко дешава да у програмским активностима учествују појединци или садржаји из земаља изван Европске уније. Вишедневни конференцијски део фестивала чиниће сесије и разговори посвећени суштинском укључивању грађана у климатске акције, партиципативној демократији, кокреацији и другим савременим методологијама које омогућавају неопходне одговоре на реалне изазове са којима се суочава европско друство у контексту климатских промена.

У изабраном филму, климатску акцију у Београду подржала је музичарка Ида Престер, која је у двоминутном споту позвала Београђане да током лета на интерактивној мапи обележавају места у граду на којима их врућина највише погађа.

Ово је први у низу кратких промотивних филмова, у којима се појављују и бројни стручњаци и научници – климатолози, енергетичари, архитекте, геолози, орнитолози…. – који из угла својих професија упозоравају на неопходност да сви променимо свој однос према окружењу и освестимо своју улогу у успоравању климатских промена. Како истичу стручњаци, до суштинских промена могуће је стићи искључиво уколико се у акцију за климу укључе сви: грађани, удружења, научници, али и доносиоци одлука који се налазе на релевантним политичким позицијама.

Грађани су позвани да обележе и добре и лоше примере прилагођавања на климатске промене са којима се у Београду свакодневно сусрећу, а ово је прилика да неки од изазова буду конструктивно решени. На тај начин грађани, уз претходно креирање налога на интерактивној мапи, постају део огромне истраживачке мреже, дају допринос науци и постају и сами научни истраживачи.

Програм фестивала можете истражити на овом линку.

Филм који је увршћен у програм фестивала:

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs