Kratki film u režiji Miloša Tomića, osmišljen u saradnji sa beogradskim timom u okviru projekta TeRRIFICA, biće predstavljen na virtuelnoj izložbi onlajn festivala koji se bavi uključivanjem građana u društvene akcije

Kratki film koji je beogradski tim projekta TeRRIFICA osmislio i realizovao u saradnji sa rediteljem Milošem Tomićem uvršćen je u virtuelnu izložbu na festivalu koji se bavi uključivanjem građana u aktivnosti važne za njihovo okruženje i njihovim društvenim angažmanom (3rd Annual Citizen Engagement and Deliberative Democracy Festival). Festival se održava od 6. do 12. decembra, u onlajn formatu, a otvoren je za sve zainteresovane.

Ovo je jedinstveni događaj izuzetnog značaja, jer u njemu učestvuju vrhunski istraživači, donosioci odluka i aktuelni lideri Evropske komisije, uključujući i nekoliko EU komesara, odnosno ministara Evropske komisije. Veoma se retko dešava da u programskim aktivnostima učestvuju pojedinci ili sadržaji iz zemalja izvan Evropske unije. Višednevni konferencijski deo festivala činiće sesije i razgovori posvećeni suštinskom uključivanju građana u klimatske akcije, participativnoj demokratiji, kokreaciji i drugim savremenim metodologijama koje omogućavaju neophodne odgovore na realne izazove sa kojima se suočava evropsko drustvo u kontekstu klimatskih promena.

U izabranom filmu, klimatsku akciju u Beogradu podržala je muzičarka Ida Prester, koja je u dvominutnom spotu pozvala Beograđane da tokom leta na interaktivnoj mapi obeležavaju mesta u gradu na kojima ih vrućina najviše pogađa.

Ovo je prvi u nizu kratkih promotivnih filmova, u kojima se pojavljuju i brojni stručnjaci i naučnici – klimatolozi, energetičari, arhitekte, geolozi, ornitolozi…. – koji iz ugla svojih profesija upozoravaju na neophodnost da svi promenimo svoj odnos prema okruženju i osvestimo svoju ulogu u usporavanju klimatskih promena. Kako ističu stručnjaci, do suštinskih promena moguće je stići isključivo ukoliko se u akciju za klimu uključe svi: građani, udruženja, naučnici, ali i donosioci odluka koji se nalaze na relevantnim političkim pozicijama.

Građani su pozvani da obeleže i dobre i loše primere prilagođavanja na klimatske promene sa kojima se u Beogradu svakodnevno susreću, a ovo je prilika da neki od izazova budu konstruktivno rešeni. Na taj način građani, uz prethodno kreiranje naloga na interaktivnoj mapi, postaju deo ogromne istraživačke mreže, daju doprinos nauci i postaju i sami naučni istraživači.

Program festivala možete istražiti na ovom linku.

Film koji je uvršćen u program festivala:

podeli