Ове године Филдсову медаљу добила су четворица математичара, а једном од њих је и украдена

Фото: Wikipedia

 

Текст: Јована Николић

На Међународном конгресу математичара у Рио де Жанеиру, 1. августа, проглашена су четири добитника Филдсове медаље – Каушер Биркар са Универзитета у Кембриџу, Алесио Фигали са Шведског федералног технолошког института, Акшај Венкатеш са Института за напредне студије у Принстону и са Универзитета Стенфорд, и Питер Шолзе са Универзитета у Бону.

Доделу награда обележио је и инцидент. За време фотографисања професору Биркару је украдена торба у којој се налазила медаља па му је три дана касније уручена нова. Полиција трага за осумњиченима, а процењује се да би крадљивци ову четрнаестокаратну медаљу могли да уновче за око 4000 долара.

Филдсова медаља се додељује сваке четврте године математичарима млађим од 40 година и сматра се, у одређеној мери, еквивалентом Нобеловој награди.

Тридесетогодишњи немачки математичар Питер Шолзе један је од најмлађих добитник престижног признања досад, а награђен је за револуцији у аритметичкој геометрији.

Аустралијски математичар Акшај Венкатеш рођен је 1981. године, а Филдсову медаљу је добио за изузетне доприносе широком спектру математичких тема.

Алесио Фигали рођен је 1984. у Риму, а награду је добио за рад на транспортном проблему.

Каушер Биркар рођен је 1978. у курдијској провинцији у Ирану, а 2000. године се сели у Енглеску где тражи политички азил и где је докторирао. Награђен је за допринос проблему минималних модела.

подели