Ove godine Fildsovu medalju dobila su četvorica matematičara, a jednom od njih je i ukradena

Foto: Wikipedia

 

Tekst: Jovana Nikolić

Na Međunarodnom kongresu matematičara u Rio de Žaneiru, 1. avgusta, proglašena su četiri dobitnika Fildsove medalje – Kaušer Birkar sa Univerziteta u Kembridžu, Alesio Figali sa Švedskog federalnog tehnološkog instituta, Akšaj Venkateš sa Instituta za napredne studije u Prinstonu i sa Univerziteta Stenford, i Piter Šolze sa Univerziteta u Bonu.

Dodelu nagrada obeležio je i incident. Za vreme fotografisanja profesoru Birkaru je ukradena torba u kojoj se nalazila medalja pa mu je tri dana kasnije uručena nova. Policija traga za osumnjičenima, a procenjuje se da bi kradljivci ovu četrnaestokaratnu medalju mogli da unovče za oko 4000 dolara.

Fildsova medalja se dodeljuje svake četvrte godine matematičarima mlađim od 40 godina i smatra se, u određenoj meri, ekvivalentom Nobelovoj nagradi.

Tridesetogodišnji nemački matematičar Piter Šolze jedan je od najmlađih dobitnik prestižnog priznanja dosad, a nagrađen je za revoluciji u aritmetičkoj geometriji.

Australijski matematičar Akšaj Venkateš rođen je 1981. godine, a Fildsovu medalju je dobio za izuzetne doprinose širokom spektru matematičkih tema.

Alesio Figali rođen je 1984. u Rimu, a nagradu je dobio za rad na transportnom problemu.

Kaušer Birkar rođen je 1978. u kurdijskoj provinciji u Iranu, a 2000. godine se seli u Englesku gde traži politički azil i gde je doktorirao. Nagrađen je za doprinos problemu minimalnih modela.

podeli