29. фебруар 2012.  У Смедеревској Паланци се окупило 17 школа, три факултета и ЦПН како би промовисали науку

Серија школских фестивала који се организују широм Србије наставила се у среду, 29. фебруара, у Смедеревској Паланци. У организацији Машинско-електротехничке школе „Гоша“, у овом граду у централној Србији окупило се 11 основних школа из Смедеревске Паланке, три из Велике Плане, а манифестацији су се придружиле и још две паланачке средње школе – Гимназија и Хемијско-технолошка и прехрамбена школа „Жикица Дамјановић“.

Манифестацију су покренуле професорка математике Сања Рајић и професорка физике Александра Ивановић из Смедеревске Паланке.

На позив организатора, овом школском фестивалу придружио се и Центар за промоцију науке, који је ђацима у Смедеревској Паланци представио више радионица и експоната. У екипи Центра нашли су се и други партнери у популаризацији науке – психолози са Филозофског факултета Универзитета у Београду, сарадници са Хемијског факултета, као и сарадници Института за физику. Поред сарадника Центра, на овој манифестацији гостује и знатан број промотера науке са Физичког факултета у Београду.

Како сматрају у ЦПН-у, посебна драгоценост оваквог догађаја је у чињеници да се одвија изван Београда и да је тиме популарна наука постала доступна већем броју младих. Тако ће се бар у преступном дану средиште промоције науке Србије, али и целог региона, доселити у Смедеревску Паланку.

Након успеха самоиницијативно покренутих школских фестивала као што су Наук није баук у Нишу, Гимфест у Пожеги, Дани Еуреке у Крушевцу, као и фестивала у Чачку, Пожаревцу и Панчеву, талас школских манифестација овог типа захвата све више градова. Како би се што успешније организовали, Центар за промоцију науке се труди да пружи подршку свим иницијативама овог типа.

 

ШКОЛЕ КОЈЕ ЋЕ ПОСЕТИТИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ:

Основне школе – општина Смедеревска Паланка
ОШ „Херој Иван Мукер“ – Смедеревска Паланка
ОШ „Херој Радмила Шишковић“ – Смедеревска Паланка
ОШ „Вук Караџић“ – Смедеревска Паланка
ОШ „Олга Милошевић“ – Смедеревска Паланка
ОШ „Радомир Лазић“ – Азања
ОШ „Брана Јевтић“ – Кусадак
ОШ „Станоје Главаш“ – Глибовац
ОШ „Ђорђе Јовановић“ – Селевац
ОШ „Лазар Станојевић“ – Ратари
ОШ „Милија Ракић“ – Церовац
ОШ „Никола Тесла“ – Голобок
Средње школе
Машинско-електротехничка школа „Гоша“
Паланачка гимназија
Хемијско-технолошка и прехрамбена школа „Жикица Дамјановић“
Основне школе – општина Велика Плана
ОШ „Свети Сава“ – Велика Плана
ОШ „Карађорђе“ – Велика Плана
ОШ „Надежда Петровић“ – Велика Плана
 
подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе