ŠKOLSKI FESTIVALI

Prestupni dan u Smederevskoj Palanci

29. februar 2012.  U Smederevskoj Palanci se okupilo 17 škola, tri fakulteta i CPN kako bi promovisali nauku

Serija školskih festivala koji se organizuju širom Srbije nastavila se u sredu, 29. februara, u Smederevskoj Palanci. U organizaciji Mašinsko-elektrotehničke škole „Goša“, u ovom gradu u centralnoj Srbiji okupilo se 11 osnovnih škola iz Smederevske Palanke, tri iz Velike Plane, a manifestaciji su se pridružile i još dve palanačke srednje škole – Gimnazija i Hemijsko-tehnološka i prehrambena škola „Žikica Damjanović“.

Manifestaciju su pokrenule profesorka matematike Sanja Rajić i profesorka fizike Aleksandra Ivanović iz Smederevske Palanke.

Na poziv organizatora, ovom školskom festivalu pridružio se i Centar za promociju nauke, koji je đacima u Smederevskoj Palanci predstavio više radionica i eksponata. U ekipi Centra našli su se i drugi partneri u popularizaciji nauke – psiholozi sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saradnici sa Hemijskog fakulteta, kao i saradnici Instituta za fiziku. Pored saradnika Centra, na ovoj manifestaciji gostuje i znatan broj promotera nauke sa Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Kako smatraju u CPN-u, posebna dragocenost ovakvog događaja je u činjenici da se odvija izvan Beograda i da je time popularna nauka postala dostupna većem broju mladih. Tako će se bar u prestupnom danu središte promocije nauke Srbije, ali i celog regiona, doseliti u Smederevsku Palanku.

Nakon uspeha samoinicijativno pokrenutih školskih festivala kao što su Nauk nije bauk u Nišu, Gimfest u Požegi, Dani Eureke u Kruševcu, kao i festivala u Čačku, Požarevcu i Pančevu, talas školskih manifestacija ovog tipa zahvata sve više gradova. Kako bi se što uspešnije organizovali, Centar za promociju nauke se trudi da pruži podršku svim inicijativama ovog tipa.

 

ŠKOLE KOJE ĆE POSETITI FESTIVAL NAUKE:

Osnovne škole – opština Smederevska Palanka
OŠ „Heroj Ivan Muker“ – Smederevska Palanka
OŠ „Heroj Radmila Šišković“ – Smederevska Palanka
OŠ „Vuk Karadžić“ – Smederevska Palanka
OŠ „Olga Milošević“ – Smederevska Palanka
OŠ „Radomir Lazić“ – Azanja
OŠ „Brana Jevtić“ – Kusadak
OŠ „Stanoje Glavaš“ – Glibovac
OŠ „Đorđe Jovanović“ – Selevac
OŠ „Lazar Stanojević“ – Ratari
OŠ „Milija Rakić“ – Cerovac
OŠ „Nikola Tesla“ – Golobok
Srednje škole
Mašinsko-elektrotehnička škola „Goša“
Palanačka gimnazija
Hemijsko-tehnološka i prehrambena škola „Žikica Damjanović“
Osnovne škole – opština Velika Plana
OŠ „Sveti Sava“ – Velika Plana
OŠ „Karađorđe“ – Velika Plana
OŠ „Nadežda Petrović“ – Velika Plana
 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs