У сусрет манифестацији М3, Центар за промоцију науке је уз подршку Нордеус фондације и Друштва математичара Србије расписао конкурс у оквиру ЕдуГејминг програма: овај позив је био намењен првенствено наставницима математике и информатике основних и средњих школа. Заједно са својим ученицима, али и у сарадњи са колегама које подучавају друге предмете, попут биологије, физике, географије, уметности и хуманистичких наука, а препознају елементе математике у својим часовима, задатак је био да наставници креирају едукативну игру за једну наставну јединицу. На конкурс су позвани да се пријаве и ученици нижих разреда основне школе са својим учитељима.

 Како укључити елементе игре у наставу? Идеја овог позива била је, на првом месту, стварање окружења које подстиче истраживање и креативне приступе решавању проблема.

ТРИ НАЈКРЕАТИВНИЈА ВИДЕА

Од укупно 51 пријаве пристигле као одговор на позив изабрана су три најкреативнија видеа. Иако су изабрана три победничка рада, све пријаве ће чинити нову креативну платформу: у наредном периоду сви послати видео-материјали чиниће базу едукативних „игровних“ часова и биће доступни свим школама у нашој земљи на платформи Нордеус фондације.

1.     НИЗОВИ

Из Прве крагујевачке гимназијe, под менторством професорке Јасмине Мицић, стигла је едукативна игра под називом „Низови“. Ова игра бави се темама из програма наставе за трећи разред Одељења обдарених ученика математичке гимназије, а повезана је са биологијом, рачунарством и информатиком.

2.     МАТА МАПА

Едукативна игра „Мата Мапа“ стигла је из Гимназије „Јосиф Панчић“ из Бајине Баште, а менторка је професорка Јелена Стојкановић. Основ ове игрице је аналитичка геометрија, али служи и систематизовању градива из географије, подстичући тимски рад.

3.   zmajCTF

Под менторством професора Александра Јовановића, у школи „Јован Јовановић Змај“, у Свилајнцу, осмишљена је игра којом се утврђује градиво повезано са применом једначина и система једначина. Играњем ове игре развијају се међупредметне компетенције: целоживотно учење, комуникација, рад с подацима и информацијама, дигитална компетенција и решавање проблема, а постоји и корелација са физиком и информатиком у одређеним играма.

 

Победнички радови изабраних наставника и школа могу се видети у Силосима Београд до краја маја, у оквиру манифестације Мај месец математике.

 

Више информација о организаторима:

Центар за промоцију науке

Математички институт САНУ

Нордеус фондација

Друштво математичара Србије

подели