У оквиру овогодишњег М3, чувени светски математичар и популаризатор држи низ занимљивих предавања у Београду

У оквиру Маја месеца математике, у Београду од 25. до 29. маја гостује чувени математичар и предавач Џејмс Тентон. Гостовање је организовала популаризаторка математике Александра Равас у сарадњи са Центром за промоцију науке и пројектом CREATIONS. Током пет дана Џејмс Тентон ће одржати чак осам предавања о математици као, како каже, дубокој, богатој, забавној и прелепој науци.

Његов циљ је реформа средњошколске наставе математике. Ако настава нпр. језика укључује и правила (граматику) и поезију, зашто би час математике био ограничен само на правила? Математичка решења и открића су елегантна, понекад збуњујућа, неретко изненађујућа. Пошто је схватио да се током основног образовања покрије цела ”животно корисна” математика, средња школа је Тентону идеалан терен за развој љубави, критичког размишљања и уживања у математици.

Након доктората на Принстону, Тентон је десетак година пратио уобичајену академску каријеру факултетског професора, пре него што га је жеља за реформом наставе математике одвукла у средњошколске воде. Како би боље разумео заједницу наставника коју је покушавао да инспирише, и сам јој се прикључио. Од 2002. до 2013. године предавао је математику на свој специфичан начин у средњој школи St. Mark у Масачусетсу, САД. Данас је гостујући професор Америчке математичке асоцијације.

Тема његовог главног београдског предавања су бројеви, о којима ће причати у среду, 25. маја, у великом амфитеатру Хемијског факултета у 6 сати поподне. Предавање носи назив Playing with Math: Figurate Numbers and the Square Root of Two, и током њега ће Тентон тему квадратних и троугаоних бројева представити кроз историју међународних стандардних величина папира.

Поред Хемијског факултета, Тентон ће гостовати у Математичком институту САНУ, Математичкој гимназији, Галерији науке и технике, истраживачкој станици Петница, Математичком друштву ”Архимедес”, као и у StartIt центру у Савској улици у Београду. Циљане групе су, у зависности од предавања,  ученици, наставници и родитељи; теме од унапређења математичке наставе до личних искустава, занимљивих грешака и мисаоних експеримената. Сва предавања су на енглеском језику.

Распоред предавања Џејмса Тентона

Среда, 25. мај

15:00 – 16:00, МИ САНУ, Кнез Михаилова 36 
Creating Excitement in the Classroom and Out Through Problem Solving
18:00 – 19:00, ВХА Хемијског факултета, Студентски трг 12-16
Playing with Math: Figurate Numbers and the Square Root of Twо
Четвртак, 26. мај
13:00-14:00, Математичка гимназија, Краљице Наталије 37 
What Made Мe a Mathematician: An Interactive Experience
18:30-19:30, Галерија науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2
How to Operate Creatively and Brilliantly in Mathematics: A Parent’s Guide
Петак, 27. мај
Истраживачка станица Петница (предавања су затвореног типа) 
Dyadic Fractions, Permutations and Dragons
A Few of My Favorite Mathematical Things
Субота, 28. мај
09:00 – 12:00, Математичко друштво ”Архимедес”, Дечанска 6
промоција књиге ”Математика без речи” (затвореног типа)
17:00-18:00, START IT центар, Савска 5
A Dozen Proofs That 1 = 2: A Misquided Review of all Mathematics
Недеља, 29. мај
16:00-17:00, START IT центар, Савска 5 
Exploding Dots (за родитеље и децу)
17:30 – 18:30, START IT центар, Савска 5
Exploding Dots (за општу публику)
подели