U okviru ovogodišnjeg M3, čuveni svetski matematičar i popularizator drži niz zanimljivih predavanja u Beogradu

U okviru Maja meseca matematike, u Beogradu od 25. do 29. maja gostuje čuveni matematičar i predavač Džejms Tenton. Gostovanje je organizovala popularizatorka matematike Aleksandra Ravas u saradnji sa Centrom za promociju nauke i projektom CREATIONS. Tokom pet dana Džejms Tenton će održati čak osam predavanja o matematici kao, kako kaže, dubokoj, bogatoj, zabavnoj i prelepoj nauci.

Njegov cilj je reforma srednjoškolske nastave matematike. Ako nastava npr. jezika uključuje i pravila (gramatiku) i poeziju, zašto bi čas matematike bio ograničen samo na pravila? Matematička rešenja i otkrića su elegantna, ponekad zbunjujuća, neretko iznenađujuća. Pošto je shvatio da se tokom osnovnog obrazovanja pokrije cela ”životno korisna” matematika, srednja škola je Tentonu idealan teren za razvoj ljubavi, kritičkog razmišljanja i uživanja u matematici.

Nakon doktorata na Prinstonu, Tenton je desetak godina pratio uobičajenu akademsku karijeru fakultetskog profesora, pre nego što ga je želja za reformom nastave matematike odvukla u srednjoškolske vode. Kako bi bolje razumeo zajednicu nastavnika koju je pokušavao da inspiriše, i sam joj se priključio. Od 2002. do 2013. godine predavao je matematiku na svoj specifičan način u srednjoj školi St. Mark u Masačusetsu, SAD. Danas je gostujući profesor Američke matematičke asocijacije.

Tema njegovog glavnog beogradskog predavanja su brojevi, o kojima će pričati u sredu, 25. maja, u velikom amfiteatru Hemijskog fakulteta u 6 sati popodne. Predavanje nosi naziv Playing with Math: Figurate Numbers and the Square Root of Two, i tokom njega će Tenton temu kvadratnih i trougaonih brojeva predstaviti kroz istoriju međunarodnih standardnih veličina papira.

Pored Hemijskog fakulteta, Tenton će gostovati u Matematičkom institutu SANU, Matematičkoj gimnaziji, Galeriji nauke i tehnike, istraživačkoj stanici Petnica, Matematičkom društvu ”Arhimedes”, kao i u StartIt centru u Savskoj ulici u Beogradu. Ciljane grupe su, u zavisnosti od predavanja,  učenici, nastavnici i roditelji; teme od unapređenja matematičke nastave do ličnih iskustava, zanimljivih grešaka i misaonih eksperimenata. Sva predavanja su na engleskom jeziku.

Raspored predavanja Džejmsa Tentona

Sreda, 25. maj

15:00 – 16:00, MI SANU, Knez Mihailova 36 
Creating Excitement in the Classroom and Out Through Problem Solving
18:00 – 19:00, VHA Hemijskog fakulteta, Studentski trg 12-16
Playing with Math: Figurate Numbers and the Square Root of Two
Četvrtak, 26. maj
13:00-14:00, Matematička gimnazija, Kraljice Natalije 37 
What Made Me a Mathematician: An Interactive Experience
18:30-19:30, Galerija nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2
How to Operate Creatively and Brilliantly in Mathematics: A Parent’s Guide
Petak, 27. maj
Istraživačka stanica Petnica (predavanja su zatvorenog tipa) 
Dyadic Fractions, Permutations and Dragons
A Few of My Favorite Mathematical Things
Subota, 28. maj
09:00 – 12:00, Matematičko društvo ”Arhimedes”, Dečanska 6
promocija knjige ”Matematika bez reči” (zatvorenog tipa)
17:00-18:00, START IT centar, Savska 5
A Dozen Proofs That 1 = 2: A Misquided Review of all Mathematics
Nedelja, 29. maj
16:00-17:00, START IT centar, Savska 5 
Exploding Dots (za roditelje i decu)
17:30 – 18:30, START IT centar, Savska 5
Exploding Dots (za opštu publiku)
podeli