Након што је ЦПН преузео стaрање над Аргусом, почиње нова ера за славни брод

 

Пише: Марија Видић

Славни брод Аргус, пловећа лабораторија, уместо да плови Дунавом и истражује га, годинама је био укотвљен у војном пристаништу на Дунавском кеју у Београду. Но, након што је током 2011. Центар за промоцију науке преузео старање над Аргусом, почиње нова ера за овај брод. Након ремонта, брод ће под називом Аргуслаб учествовати и у научним истраживањима, али и у научнопопуларним пројектима Центра.

Пре него што је прешао у надлежност Центра за промоцију науке, Аргус је  доживео врло занимљиву судбину. Овај брод је поклон Србији од владе немачке покрајине Хесен, а намењен је за праћење стања квалитета воде Дунава и његових притока.

Почетком двехиљадитих, власти Покрајине Хесен су ову пловећу лабораторију понудиле Дунавској комисији да је она даље проследи некој од земаља из доњег тока Дунава. Било је више заинтересованих, али је у корист Србије интервенисао лично тадашњи премијер Зоран Ђинђић, па је Аргус стигао код нас.

До Београдског пристаништа допловио је 31. јануара 2003. Убрзо је припао Министарству за животну средину и просторно планирање, а међу првим задужењима била су му такозвана маршрутна мерења квалитета воде дуж тока Дунава кроз Србију. Ово је обављао Републички хидрометеоролошки завод Србије, али је убрзо закључено да је ефикасније и јефтиније да се за тај посао користе чамци и покретне лабораторије које стану у један кофер, него цео брод.

Наредних година Аргус је истражујући за друге пројекте пловио читавим током Дунава, а у његовој лабораторији рађена су важна истраживања стања слива и системске анализе квалитета воде и евентуалног загађења.

Међутим, неколико година пошто је стигао у Србију, истраживања су замрла, нестало је новца за поправке и одржавање брода, и он је стајао усидрен на обали.

Група научника из Института за мултидисциплинарна истраживања у Београду покушавала је да скрене пажњу на Аргус и подсети на разлоге због којих је он уопште дошао у Србију.

Но, Аргус је дуго стајао привезан уз обалу Дунава у Београду, у делу између Ушћа и Хотела „Југославија“. Једно време није био регистрован, а није било ни средстава за његово правилно одржавање.

Центар за промоцију науке зато је затражио да Аргус пређе у његову надлежност, да га поправи и оспособи за пловидбу и истраживања. Средства у те сврхе обезбеђена су из Европске инвестиционе банке. Сада овај брод очекују бољи дани. Он ће поново учествовати у великим међународним пројектима и крстарити Дунавом, од Немачке до Црног мора. Међутим, биће коришћен и у друге намене – постаће доступан широком кругу грађана заинтересованих за популарну науку, демонстрације, радионице, школе у природи, изложбе и друге научнопопуларне активности.

Аргус је изграђен 1972. године и тада је био најопремљенија пловећа лабораторија. Брод је дуг 33 метра, има газ од 1,3 метра и покреће се помоћу два мотора, а опремљен је и са два агрегата за струју. Помоћу два крмена пропелера може да достигне брзину од 21 km/h, а поседује и један прамчани пропелер за бочно кретање. Био је коришћен на великом броју пројеката, укључујући и пројекат рехабилитације Рајне, када су испитивани квалитет њене воде, стање рибљег фонда и екосистема.

Сазнајте више о Аргуслабу на страни Путујући ЦПН. Х

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви