Признања

Докторати у прози, најлепша књига

На овогодишњем сајму књига у Београду, ЦПН издање „Докторати у прози: илустроване приче“, добило је престижну награду за најлепшу књигу

На овогодишњем 62. међународном сајму књига у Београду, издање Центра за промоцију науке „Докторати у прози: илустроване приче“, аутора Николе Здравковића и Ивана Умељића, које је графички опремила Милена Савић, добило је престижну награду за најлепшу књигу. Награду је на церемонији одржаној 26. октобра ауторима уручио председник жирија, чувени илустратор и редовни професор Факултета примењених уметности Југослав Влаховић.

Ова награда представља велики успех за књигу која је осмишљена као експеримент у научној комуникацији, а на којој је, поред двојице аутора и арт директорке, радило још десет илустратора из пет земаља, у сарадњи са једанаест домаћих истраживача који су своје докторске дисертације одбранили у последњих пет година.

Књигу „Докторати у прози: илустроване приче“ чини једанаест есеја инспирисаних темама докторских дисертација из узбудљивих, савремених научних области као што су физика комплексних система, еволуција морала, читалачка писменост, типографија, компјутерска дијагностика и друге. Она представља јавни научни ангажман и покушај да се у домаћој јавности продуби комуникација између научне заједнице и шире јавности, кроз важне, а мало познате производе научног рада – докторске дисертације.

Чланови жирија, Југослав Влаховић, редовни проф. на ФПУ-у – председник, Тијана Којић, доц. на ФПУ-у, Оливера Батајић Сретеновић, доц. на ФПУ-у, који су једногласно су одлучили да Награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу на 62. међународном сајму књига у Београду 2017. године буде додељена књизи „Докторати у прози“, у издању Центра за промоцију науке, своју одлуку образложили су следећим речима:

„Књига ‛Докторати у прози’ својим изгледом, осим што привлачи пажњу, представља добар пример савременог графичког обликовања. Ефектно типографски решена илустрација на корицама прави занимљиву игру између апстрактног и читљивог, а избор тактилног материјала буди посебан однос према књизи. Сведени колорит са корица нас потом уводи у књижни блок где текст прате триотон илустрације које најављују текст и кореспондирају са преломом, јасно дефинисаним, геометријски компонованим у белини стране. Та белина обогаћена је финим избором папира, боје љуске јајета, по давнашњим правилима опреме књиге. У овој књизи заступљено је више илустратора, што на први поглед није приметно, иако су у изразу различити и аутентични. Њихов рад држи књигу у чврстој стилској форми и не ремети њен ток. Целине у књизи јасно су одвојене, чему је помогла типографска хијерахија доследно спроведена. Мишљења смо да је ово убедљиво графичко решење допринело још занимљивијем доживљају необично осмишљене теме ове књиге.“

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs