Научни демонстратори Центра за промоциjу науке, заjедно са десет волонтера, учествовали су у организациjи овогодишње Школе приjатељства на Тари

Текст: Ана Браjовић*

Тешко jе речима пренети чистину ваздуха на овоj висини и осећаj када вас предвече свежина натера да у сред jула обучете одећу дугих рукава. Ипак, током претходне недеље, на Тари нисмо боравили само због њених природних лепота.

Током лета се управо овде одржава Школа приjатељства, у организациjи Наше Србиjе. У jедноj смени две стотине деце борави на Тари десет дана, током коjих се друже и похађаjу пажљиво осмишљен програм креативних радионица, предавања и рекреативних активности.

Ове године jе, по први пут, у таj програм укључен и Центар за промоциjу науке. Сва деца учесници имаjу прилику да прођу кроз интерактивне радионице из роботике, генетике, физике и психологиjе; да присуствуjу демонстрациjама физичких експеримената и феномена као и да завире у таjне ноћног неба у планетариjуму.

У току прва два дана смо, у две смене дневно, одржали прву сериjу радионица и демонстрациjа и кроз њих су прошли сви учесници, деца од 12 и 13 година из региона – Црне Горе, Македониjе, Хрватске, Словениjе, Албаниjе, Румуниjе и Мађарске.

Време нам jе било наклоњено, тако да смо све радионице држали на отвореном. Многи од њих раниjе нису имали прилике да учествуjу у научним радионицама овог типа, па jе било право задовољство видети њихова озарена и заинтересована лица и одговарати на њихова питања.

Деца коjоj смо држали радионице у петак су завршила боравак на Тари. Растанак новонасталих приjатеља био jе тако дирљив да ни нама ниjе било свеjедно када jе њихов аутобус напустио хотел.

Организатори из Наше Србиjе су имали два дана да одахну и да се прегрупишу, пре него што стигне нова група деце, овога пута десетогодишњака, коjи су први пут дошли на Школу приjатељства.

Током два дана пауyе између радионица, ЦПН је организовао и тренинг научне комуникациjе за десет волонтера коjи су били посебно активни у досадашњим акциjама Центра. Тако су ови млади људи, студенти природних и друштвених наука, имали прилику да сазнаjу како научни центри изгледаjу у свету, како да преброде наjчешће проблеме са коjима се демонстратори срећу у раду, како да се брину о експонатима и како да побољшаjу своjе способности презентациjе и рада са људима.

Тара пружа разне могућности, а jедна од њих jе свакако предивно тамно небо. Због њега смо неколико ноћи провели напољу, посматраjући сазвежђа и небеске обjекте. Спонтане дискусиjе коjе су се развиjале у ситне сате кренуле су ка темама као што су Велики прасак, тамна и антиматериjа и наравно – откриће Хигсовог бозона.

Истражите више на основном сајту ЦПН.

*Ауторка jе психолошкиња и шефица волонтера Центра за промоциjу науке

подели
повезано
Дневник из ЦЕРН-а
Дневник из Хелсинкија