Naučni demonstratori Centra za promociju nauke, zajedno sa deset volontera, učestvovali su u organizaciji ovogodišnje Škole prijateljstva na Tari

Tekst: Ana Brajović*

Teško je rečima preneti čistinu vazduha na ovoj visini i osećaj kada vas predveče svežina natera da u sred jula obučete odeću dugih rukava. Ipak, tokom prethodne nedelje, na Tari nismo boravili samo zbog njenih prirodnih lepota.

Tokom leta se upravo ovde održava Škola prijateljstva, u organizaciji Naše Srbije. U jednoj smeni dve stotine dece boravi na Tari deset dana, tokom kojih se druže i pohađaju pažljivo osmišljen program kreativnih radionica, predavanja i rekreativnih aktivnosti.

Ove godine je, po prvi put, u taj program uključen i Centar za promociju nauke. Sva deca učesnici imaju priliku da prođu kroz interaktivne radionice iz robotike, genetike, fizike i psihologije; da prisustvuju demonstracijama fizičkih eksperimenata i fenomena kao i da zavire u tajne noćnog neba u planetarijumu.

U toku prva dva dana smo, u dve smene dnevno, održali prvu seriju radionica i demonstracija i kroz njih su prošli svi učesnici, deca od 12 i 13 godina iz regiona – Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Rumunije i Mađarske.

Vreme nam je bilo naklonjeno, tako da smo sve radionice držali na otvorenom. Mnogi od njih ranije nisu imali prilike da učestvuju u naučnim radionicama ovog tipa, pa je bilo pravo zadovoljstvo videti njihova ozarena i zainteresovana lica i odgovarati na njihova pitanja.

Deca kojoj smo držali radionice u petak su završila boravak na Tari. Rastanak novonastalih prijatelja bio je tako dirljiv da ni nama nije bilo svejedno kada je njihov autobus napustio hotel.

Organizatori iz Naše Srbije su imali dva dana da odahnu i da se pregrupišu, pre nego što stigne nova grupa dece, ovoga puta desetogodišnjaka, koji su prvi put došli na Školu prijateljstva.

Tokom dva dana pauye između radionica, CPN je organizovao i trening naučne komunikacije za deset volontera koji su bili posebno aktivni u dosadašnjim akcijama Centra. Tako su ovi mladi ljudi, studenti prirodnih i društvenih nauka, imali priliku da saznaju kako naučni centri izgledaju u svetu, kako da prebrode najčešće probleme sa kojima se demonstratori sreću u radu, kako da se brinu o eksponatima i kako da poboljšaju svoje sposobnosti prezentacije i rada sa ljudima.

Tara pruža razne mogućnosti, a jedna od njih je svakako predivno tamno nebo. Zbog njega smo nekoliko noći proveli napolju, posmatrajući sazvežđa i nebeske objekte. Spontane diskusije koje su se razvijale u sitne sate krenule su ka temama kao što su Veliki prasak, tamna i antimaterija i naravno – otkriće Higsovog bozona.

Istražite više na osnovnom sajtu CPN.

*Autorka je psihološkinja i šefica volontera Centra za promociju nauke

podeli
povezano
Dnevnik iz CERN-a
Dnevnik iz Helsinkija