58. међународни сајам књига завршен је 27. октобра. Шароликој атмосфери на штанду ЦПН-а допринели су бројни гости, партнери и посетиоци, уз разноврстан избор дневних програма

Текст: Љ. Илић

Као и сваке године, крајем октобра сумирају се утисци са најзначајнијег сајма књига у региону. Већина издавача се слаже да је овогодишњи сајам, који је трајао од 20. до 27. октобра, имао мање посетилаца него претходни, али сви деле мишљење да је ова манифестација ипак од значаја и за њих, и за писце, и за оне које на штандовима Сајма трагају за новим издањима или раритетним публикацијама.

Сајам је започео у недељу, 20. октобра, а наш штанд је званично отворен посетом Томислава Јовановића, министра за просвету, науку и технолошки развој, који је нагласио потребу за промовисањем домаћих научних достигнућа и пројеката.

Посетиоци Сајма у потрази за информацијама из области науке и ове године су били у прилици да се на штанду Центра за промоцију науке у Хали 2а информишу о најновијим научним издањима у 2013. години.

Центар за промоцију науке је ове године по трећи пут под својим окриљем представио обједињена издања целокупне научне заједнице Србије – на штанду Центра у Хали 2а изложено је 1050 публикација из најразличитијих области науке. ЦПН је припремио и целокупан преглед научних издања у 2013. години у виду каталога, који пружа детаљну слику о научном издаваштву у нашој земљи. 

Поред улоге излагача научних публикација, Центар је на свом штанду организовао бројне програме: свакoга дана је представљена једна тематска целина, илустрована приказима књига, кратким филмовима, демонстрацијама експеримената или разговорима са релевантним саговорницима.

У Хали 2а, посетиоци су сваки дан могли да уживају и у мобилном планетаријуму – неки су долазили у ову халу само да би уживали у чарима астрономије и небеских појава. Сваку пројекцију водили су стручни предавачи ЦПН-а, а дневно су организоване две пројекције, у 14 и 18 часова.

Први званично отворени дан сајма, понедељак, протекао је у лаганом загревању уз занимљиве теме. Једна од књига представљених тога дана била је Како живе и умиру ћелије, издање које на својеврстан начин кореспондира са темом транспорта ћелијског материјала, која је ове године донела Нобелову награду тројици научника. Исто поподне, природњачко друштво Геа представило је Вршачке стене као геонаслеђе Баната. За заинтересоване посетиоце, у остатку дана емитован је низ филмова о екологији и очувању животне средине. 

У уторак, 22. октобра, ЦПН је програм посветио издањима Задужбине Андрејевић. Представници и гости ове познате издавачке куће и партнера Центра представили су низ књига, између осталих Река и градски простори у Србији и Дигитални ланац из области архитектуре.

Научни новинари добили су прилику да се окупе на штанду ЦПН-а у среду, 23. октобра, после недавне Унескове школе научног новинарста, одржане у оквиру Прве регионалне конференције промоције науке. Чланови Мреже научног новинарства, основане у јуну ове године, али и остали новинари који пишу о науци или желе да се информишу о новинама у овој области, на штанду ЦПН-а водили су конструктиван дијалог са представницима ЦПН-а, Маријом Николић и Слободаном Бубњевићем.

Четвртак, школски дан на Сајму књига, највећим делом је био посвећен хемији. Бројни школарци и сами су учествовали у хемијским експериментима током програма „Хемијски семафор“. 

Последњи радни дан на штанду ЦПН-а протекао је уз званични назив „Дан биологије“. Био је посвећен обележавању 160 година наставе биологије у Србији, а током целог дана је представљана продукција Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Овогодишње издање Центра Биографија воде, аутора Филипа Бола, представљено је у суботу, која је званично најпосећенији дан Сајма књига. Приказ књиге која читаоца на занимљив начин води кроз хемијске, физичке, атмосферске, друштвене и политичке аспекте питања воде, пратили су бројни посетиоци. 

Иначе, током трајања Сајма књига посетиоцима је на штанду Центра све време била доступна електронска библиотека научне заједнице Србије – пројекат Кобсон. У суботу, представници Кобсона су одговарали на сва питања корисника о овој богатој електронској научној библиотеци.

Традиционално, дан затварања и недељни смирај у хале Сајма доводи најупорније посетиоце, као и оне љубитеље књига који у почасном кругу кроз хале попуњавају своје спискове изабраних наслова. На штанду ЦПН-а, званични програм је тог дана завршен уз госте са Математичког института САНУ.

Руководилац издаваштва ЦПН-а, Добривоје Лале Ерић, представио је књигу познатог светског математичара Седрика Виланија. ЦПН је публиковао ово издање током овогодишње манифестације „Мај месец математике“, а њеним приказом уједно је најављена популарна математичка манифестација у 2014. години, за месец резервисан за математику – маj.

Сам штанд ЦПН-а добио је многе похвале за своју прегледност, сведеност и функционалност. До идућег сајма, полице чекају нова, и још бројнија научна и научнопопуларна издања. 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви