58. međunarodni sajam knjiga završen je 27. oktobra. Šarolikoj atmosferi na štandu CPN-a doprineli su brojni gosti, partneri i posetioci, uz raznovrstan izbor dnevnih programa

Tekst: LJ. Ilić

Kao i svake godine, krajem oktobra sumiraju se utisci sa najznačajnijeg sajma knjiga u regionu. Većina izdavača se slaže da je ovogodišnji sajam, koji je trajao od 20. do 27. oktobra, imao manje posetilaca nego prethodni, ali svi dele mišljenje da je ova manifestacija ipak od značaja i za njih, i za pisce, i za one koje na štandovima Sajma tragaju za novim izdanjima ili raritetnim publikacijama.

Sajam je započeo u nedelju, 20. oktobra, a naš štand je zvanično otvoren posetom Tomislava Jovanovića, ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, koji je naglasio potrebu za promovisanjem domaćih naučnih dostignuća i projekata.

Posetioci Sajma u potrazi za informacijama iz oblasti nauke i ove godine su bili u prilici da se na štandu Centra za promociju nauke u Hali 2a informišu o najnovijim naučnim izdanjima u 2013. godini.

Centar za promociju nauke je ove godine po treći put pod svojim okriljem predstavio objedinjena izdanja celokupne naučne zajednice Srbije – na štandu Centra u Hali 2a izloženo je 1050 publikacija iz najrazličitijih oblasti nauke. CPN je pripremio i celokupan pregled naučnih izdanja u 2013. godini u vidu kataloga, koji pruža detaljnu sliku o naučnom izdavaštvu u našoj zemlji. 

Pored uloge izlagača naučnih publikacija, Centar je na svom štandu organizovao brojne programe: svakoga dana je predstavljena jedna tematska celina, ilustrovana prikazima knjiga, kratkim filmovima, demonstracijama eksperimenata ili razgovorima sa relevantnim sagovornicima.

U Hali 2a, posetioci su svaki dan mogli da uživaju i u mobilnom planetarijumu – neki su dolazili u ovu halu samo da bi uživali u čarima astronomije i nebeskih pojava. Svaku projekciju vodili su stručni predavači CPN-a, a dnevno su organizovane dve projekcije, u 14 i 18 časova.

Prvi zvanično otvoreni dan sajma, ponedeljak, protekao je u laganom zagrevanju uz zanimljive teme. Jedna od knjiga predstavljenih toga dana bila je Kako žive i umiru ćelije, izdanje koje na svojevrstan način korespondira sa temom transporta ćelijskog materijala, koja je ove godine donela Nobelovu nagradu trojici naučnika. Isto popodne, prirodnjačko društvo Gea predstavilo je Vršačke stene kao geonasleđe Banata. Za zainteresovane posetioce, u ostatku dana emitovan je niz filmova o ekologiji i očuvanju životne sredine. 

U utorak, 22. oktobra, CPN je program posvetio izdanjima Zadužbine Andrejević. Predstavnici i gosti ove poznate izdavačke kuće i partnera Centra predstavili su niz knjiga, između ostalih Reka i gradski prostori u Srbiji i Digitalni lanac iz oblasti arhitekture.

Naučni novinari dobili su priliku da se okupe na štandu CPN-a u sredu, 23. oktobra, posle nedavne Uneskove škole naučnog novinarsta, održane u okviru Prve regionalne konferencije promocije nauke. Članovi Mreže naučnog novinarstva, osnovane u junu ove godine, ali i ostali novinari koji pišu o nauci ili žele da se informišu o novinama u ovoj oblasti, na štandu CPN-a vodili su konstruktivan dijalog sa predstavnicima CPN-a, Marijom Nikolić i Slobodanom Bubnjevićem.

Četvrtak, školski dan na Sajmu knjiga, najvećim delom je bio posvećen hemiji. Brojni školarci i sami su učestvovali u hemijskim eksperimentima tokom programa „Hemijski semafor“. 

Poslednji radni dan na štandu CPN-a protekao je uz zvanični naziv „Dan biologije“. Bio je posvećen obeležavanju 160 godina nastave biologije u Srbiji, a tokom celog dana je predstavljana produkcija Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovogodišnje izdanje Centra Biografija vode, autora Filipa Bola, predstavljeno je u subotu, koja je zvanično najposećeniji dan Sajma knjiga. Prikaz knjige koja čitaoca na zanimljiv način vodi kroz hemijske, fizičke, atmosferske, društvene i političke aspekte pitanja vode, pratili su brojni posetioci. 

Inače, tokom trajanja Sajma knjiga posetiocima je na štandu Centra sve vreme bila dostupna elektronska biblioteka naučne zajednice Srbije – projekat Kobson. U subotu, predstavnici Kobsona su odgovarali na sva pitanja korisnika o ovoj bogatoj elektronskoj naučnoj biblioteci.

Tradicionalno, dan zatvaranja i nedeljni smiraj u hale Sajma dovodi najupornije posetioce, kao i one ljubitelje knjiga koji u počasnom krugu kroz hale popunjavaju svoje spiskove izabranih naslova. Na štandu CPN-a, zvanični program je tog dana završen uz goste sa Matematičkog instituta SANU.

Rukovodilac izdavaštva CPN-a, Dobrivoje Lale Erić, predstavio je knjigu poznatog svetskog matematičara Sedrika Vilanija. CPN je publikovao ovo izdanje tokom ovogodišnje manifestacije „Maj mesec matematike“, a njenim prikazom ujedno je najavljena popularna matematička manifestacija u 2014. godini, za mesec rezervisan za matematiku – maj.

Sam štand CPN-a dobio je mnoge pohvale za svoju preglednost, svedenost i funkcionalnost. Do idućeg sajma, police čekaju nova, i još brojnija naučna i naučnopopularna izdanja. 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi