Уредник програма и издаваштва ЦПН, Добривоје Лале Ерић, специјално за Елементаријум, преноси утиске са највећег овогодишњег скупа промотера науке

Текст: Добривоје Лале Ерић

30. мај 2012.

Овогодишња, двадесеттрећа по реду конференција Европске мреже научних центара и музеја (Ecsite 2012) одржава се у Тулузу, граду узбудљиве и аутентичне прошлости, али и ништа мање вредне и драгоцене садашњости.

У Тулузу се, наиме, налазе кључни елементи Европског свемирског програма, као и компаније које су у њега укључене. Ту је и Ербас, највећи произвођач авиона на Старом континенту. Зато и не чуди да је управо овде, пре 15 година, подигнут научни центар посвећен искључиво свемиру – Cite de l’espace, односно Град свемира.

Дан уочи званичног отварања конференције био је посвећен упознавању и радионицама које се баве актуелним проблемима и изазовима у раду научних центара и музеја. Занимљиво је да учесници и говорници нису само Европљани, већ да у раду учествују и колеге из Америке и Азије.

Широко постављене теме и области пружају прилику да се укључимо у вишедеценијско искуство у функционисању научних центара који се, како овде можемо видети, умножавају геометријском прогресијом.

Организација саме конференције је заиста на изузетном нивоу. Градске власти Тулуза су за учеснике конференције одштампале и посебне, бесплатне карте за превоз (метро, воз, аутобус) које су чак збуниле и контролоре на које смо наишли излазећи из тулушког подземља.

Сви градски музеји су такође потпуно отворени, а постоји и читав низ других садржаја којима се промовише град и истовремено чини част дешавању на које су овде сви итекако поносни.

Тулуз, тако, од некада незаобилазне тачке на поклоничкој рути Средњег века, која је даље водила ка блиској Шпанији, у Сантјаго ди Компостелу, сада привлачи поклонике једне нешто другачије, али ништа мање фанатичне вере – оне у науку.

Док након напорног дана (у Тулузу мрак пада тек у 10 сати увече!) седимо у сенци брестова крај славне романичке катедрале Светог Сернена и распредамо о историји и науци. Поглед нам се полако губи међу звездама које лагано извирују из свемира. А он је, бар нам се тако чини, најближи управо Тулузу.

  • Истражите наредни дан >>

 

КОНФЕРЕНЦИЈА У ТУЛУЗУ

Конференција Европске мреже научних центара и музеја у Тулузу окупила је 1000 европских промотера науке, а у њеном раду учествују и представници Центра за промоцију науке, члана ове мреже.
Пратите свакодневне белешке из Тулуза.

 

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви