Urednik programa i izdavaštva CPN, Dobrivoje Lale Erić, specijalno za Elementarijum, prenosi utiske sa najvećeg ovogodišnjeg skupa promotera nauke

Tekst: Dobrivoje Lale Erić

30. maj 2012.

Ovogodišnja, dvadesettreća po redu konferencija Evropske mreže naučnih centara i muzeja (Ecsite 2012) održava se u Tuluzu, gradu uzbudljive i autentične prošlosti, ali i ništa manje vredne i dragocene sadašnjosti.

U Tuluzu se, naime, nalaze ključni elementi Evropskog svemirskog programa, kao i kompanije koje su u njega uključene. Tu je i Erbas, najveći proizvođač aviona na Starom kontinentu. Zato i ne čudi da je upravo ovde, pre 15 godina, podignut naučni centar posvećen isključivo svemiru – Cite de l’espace, odnosno Grad svemira.

Dan uoči zvaničnog otvaranja konferencije bio je posvećen upoznavanju i radionicama koje se bave aktuelnim problemima i izazovima u radu naučnih centara i muzeja. Zanimljivo je da učesnici i govornici nisu samo Evropljani, već da u radu učestvuju i kolege iz Amerike i Azije.

Široko postavljene teme i oblasti pružaju priliku da se uključimo u višedecenijsko iskustvo u funkcionisanju naučnih centara koji se, kako ovde možemo videti, umnožavaju geometrijskom progresijom.

Organizacija same konferencije je zaista na izuzetnom nivou. Gradske vlasti Tuluza su za učesnike konferencije odštampale i posebne, besplatne karte za prevoz (metro, voz, autobus) koje su čak zbunile i kontrolore na koje smo naišli izlazeći iz tuluškog podzemlja.

Svi gradski muzeji su takođe potpuno otvoreni, a postoji i čitav niz drugih sadržaja kojima se promoviše grad i istovremeno čini čast dešavanju na koje su ovde svi itekako ponosni.

Tuluz, tako, od nekada nezaobilazne tačke na pokloničkoj ruti Srednjeg veka, koja je dalje vodila ka bliskoj Španiji, u Santjago di Kompostelu, sada privlači poklonike jedne nešto drugačije, ali ništa manje fanatične vere – one u nauku.

Dok nakon napornog dana (u Tuluzu mrak pada tek u 10 sati uveče!) sedimo u senci brestova kraj slavne romaničke katedrale Svetog Sernena i raspredamo o istoriji i nauci. Pogled nam se polako gubi među zvezdama koje lagano izviruju iz svemira. A on je, bar nam se tako čini, najbliži upravo Tuluzu.

  • Istražite naredni dan >>

 

KONFERENCIJA U TULUZU

Konferencija Evropske mreže naučnih centara i muzeja u Tuluzu okupila je 1000 evropskih promotera nauke, a u njenom radu učestvuju i predstavnici Centra za promociju nauke, člana ove mreže.
Pratite svakodnevne beleške iz Tuluza.

 

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi