У четвртом наставку бележака са конференције Escite 2012, Добривоје Лале Ерић сумира утиске након путовања у Тулуз, Град свемира

Стадион „Ернест Валон“ и учесници конференције ESCITE 2012

 

Текст: Добривоје Лале Ерић

Фото: cite-espace.com

2. jун 2012.

Након чаробне свемирске ноћи проведене у тулуском Граду свемира, дошло jе време за логично сумирање свега виђеног, одслушаног, разматраног, расправљаног. Све што jе изречено и приказано у претходна четири дана има огромну вредност и значаj за формирање српског центра за промоциjу науке, jер, с обзиром да Центар фактички нема у нашоj средини претходнике у овоj делатности, конференциjе као што је Ecsite 2012 jесу драгоцени извори информациjа и практичних знања.

Конференциjа у Тулузу, наjпре, jесте изванредно осмишљена и организована. Не само да jе наjвећа досад одржана, већ су њени садржаjи пажљиво избалансирани и постављени на релациjи ново/старо, младост/искуство, класично/савремено, мали/велики музеjи/центри. Притом, и они коjи већ годинама долазе на Ecsite конференциjе имали су прилике да присуствуjу потпуно новим презентациjама и дискусиjама коjе су осликавале актуелне трендове и проблематику функционисања у светлу економске, али и друштвене и идеолошке кризе кроз коjу свет пролази. Промене су, jедноставно, као уосталом и у свим другим областима, неопходне и у раду научних центара и музеjа.

Тешко jе издвоjити поjедине садржаjе из свеукупног програма овогодишње конференциjе, jер су се предавања настављала jедно на друго, допуњавала, преклапала, понављала на разноврсне теме или представљала нове идеjе и трендове. Упечатљиво jе било и присуство великог броjа учесника из Сjедињених Америчких Држава, али и региона, коjи очигледно и те како започињу промоциjу и развоj своjе научне базе – Блиског истока. Jедан од наjзанимљивиjих центара у овом делу света управо jе отворен у Саудиjскоj Арабиjи и у потпуности jе посвећен обновљивим изворима енергиjе и одрживом развоjу. Инициjатива и труд заиста вредни дивљења за земљу коjу, очигледно неоправдано, доживљавамо као да jе само нафта занима.

На краjу jе одржана и церемониjа свечаног затварања. С jедне стране, доста сведена ако бисмо jе упоредили са свим другим садржаjима виђеним у Тулузу. С друге стране, минимализам њене поставке и приређеног програма наjављуjе и наговештава Ecsite 2013: спрам медитеранског шарма jугозападне Француске стиже скандинавски минимализам Гетеборга и његовог Универзеума. Циљ jе, како кажу организатори наредне конференциjе, да се превазиђе овогодишњих 990 учесника на више од 100 радних сати одржаних сесиjа. Швеђанима желимо сву срећу у овим храбрим подухватима!

Из српске перспективе, међутим, циљ jе такође веома jасан. Стварамо научни центар коjи ће бити jезгро популаризациjе науке у земљи и региону. Jедног маjа/jуна, за не толико много година, циљ jе да се Escite конференциjа одржи код нас. Не на некоj пољани, плацу или по атрактивним, бесплатно уступљеним градским просторима за коjима бесомучно трагамо како бисмо их оживели научним експонатима, изложбама, експериментима. Већ у нашоj згради, у блоку 39, у jедном узбудљивом, инспиративном и креативном простору каквих jе – у то смо се без сумње уверили – веома много широм Европе и света.

 

  • Истражите претходни дан <<

 

КОНФЕРЕНЦИЈА У ТУЛУЗУ

Конференција Европске мреже научних центара и музеја у Тулузу окупила је 1000 европских промотера науке, а у њеном раду учествују и представници Центра за промоцију науке, члана ове мреже.
Пратите свакодневне белешке из Тулуза.

 

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви