U četvrtom nastavku beležaka sa konferencije Escite 2012, Dobrivoje Lale Erić sumira utiske nakon putovanja u Tuluz, Grad svemira

Stadion „Ernest Valon“ i učesnici konferencije ESCITE 2012

 

Tekst: Dobrivoje Lale Erić

Foto: cite-espace.com

2. jun 2012.

Nakon čarobne svemirske noći provedene u tuluskom Gradu svemira, došlo je vreme za logično sumiranje svega viđenog, odslušanog, razmatranog, raspravljanog. Sve što je izrečeno i prikazano u prethodna četiri dana ima ogromnu vrednost i značaj za formiranje srpskog centra za promociju nauke, jer, s obzirom da Centar faktički nema u našoj sredini prethodnike u ovoj delatnosti, konferencije kao što je Ecsite 2012 jesu dragoceni izvori informacija i praktičnih znanja.

Konferencija u Tuluzu, najpre, jeste izvanredno osmišljena i organizovana. Ne samo da je najveća dosad održana, već su njeni sadržaji pažljivo izbalansirani i postavljeni na relaciji novo/staro, mladost/iskustvo, klasično/savremeno, mali/veliki muzeji/centri. Pritom, i oni koji već godinama dolaze na Ecsite konferencije imali su prilike da prisustvuju potpuno novim prezentacijama i diskusijama koje su oslikavale aktuelne trendove i problematiku funkcionisanja u svetlu ekonomske, ali i društvene i ideološke krize kroz koju svet prolazi. Promene su, jednostavno, kao uostalom i u svim drugim oblastima, neophodne i u radu naučnih centara i muzeja.

Teško je izdvojiti pojedine sadržaje iz sveukupnog programa ovogodišnje konferencije, jer su se predavanja nastavljala jedno na drugo, dopunjavala, preklapala, ponavljala na raznovrsne teme ili predstavljala nove ideje i trendove. Upečatljivo je bilo i prisustvo velikog broja učesnika iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i regiona, koji očigledno i te kako započinju promociju i razvoj svoje naučne baze – Bliskog istoka. Jedan od najzanimljivijih centara u ovom delu sveta upravo je otvoren u Saudijskoj Arabiji i u potpunosti je posvećen obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju. Inicijativa i trud zaista vredni divljenja za zemlju koju, očigledno neopravdano, doživljavamo kao da je samo nafta zanima.

Na kraju je održana i ceremonija svečanog zatvaranja. S jedne strane, dosta svedena ako bismo je uporedili sa svim drugim sadržajima viđenim u Tuluzu. S druge strane, minimalizam njene postavke i priređenog programa najavljuje i nagoveštava Ecsite 2013: spram mediteranskog šarma jugozapadne Francuske stiže skandinavski minimalizam Geteborga i njegovog Univerzeuma. Cilj je, kako kažu organizatori naredne konferencije, da se prevaziđe ovogodišnjih 990 učesnika na više od 100 radnih sati održanih sesija. Šveđanima želimo svu sreću u ovim hrabrim poduhvatima!

Iz srpske perspektive, međutim, cilj je takođe veoma jasan. Stvaramo naučni centar koji će biti jezgro popularizacije nauke u zemlji i regionu. Jednog maja/juna, za ne toliko mnogo godina, cilj je da se Escite konferencija održi kod nas. Ne na nekoj poljani, placu ili po atraktivnim, besplatno ustupljenim gradskim prostorima za kojima besomučno tragamo kako bismo ih oživeli naučnim eksponatima, izložbama, eksperimentima. Već u našoj zgradi, u bloku 39, u jednom uzbudljivom, inspirativnom i kreativnom prostoru kakvih je – u to smo se bez sumnje uverili – veoma mnogo širom Evrope i sveta.

 

  • Istražite prethodni dan <<

 

KONFERENCIJA U TULUZU

Konferencija Evropske mreže naučnih centara i muzeja u Tuluzu okupila je 1000 evropskih promotera nauke, a u njenom radu učestvuju i predstavnici Centra za promociju nauke, člana ove mreže.
Pratite svakodnevne beleške iz Tuluza.

 

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi