У трећем наставку бележака са конференције Escite 2012, Добривоје Лале Ерић нас води на узбудљиво ноћно путовање кроз Град свемира, једно од најбољих места које можете посетити

Текст: Добривоје Лале Ерић

Фото: cite-espace.com

1. јун 2012.

Још је тешко освестити се од свих доживљаја, авантура и визуалних сензација пред које су нас организатори конференције Escite 2012 ставили током (си)ноћног обиласка тулуског Града свемира – Cite de l’Espace.

Ноћне посете научном центру домаћину јесу традиција оваквих конференција, али да ли постоји боље место на свету где бисмо могли провести једну такву ноћ од простора који је у потпуности посвећен свемиру?

Током упознавања на радионици која је претходила конференцији, а која је одржана управо у овом центру, добили смо листић с питањима која се тичу личних особина присутних учесника.

Задатак је био да се помешамо са другим учесницима, да их тако упознамо и да затим уписујемо њихова имена тамо где то одговара постављеном питању.

Углавном су то била питања о научном центру, послу, искуству, неколико општих, генеричких, али и неколико прилично личних, неуобичајених.

Једно питање мени је било посебно блиско: „Да ли је лего био ваша омиљена играчка када сте били дете?“ Оооо, да, и то не било који лего, већ лего свемирци, како их и данас зовем.

Ако неко зна о каквим играчкама је реч и ако је неко маштао како би тај чаробни космички лего свет изгледао у реалним, људским димензијама када би заиста постојао, одговор је сада јасан – Cite de lEspace је управо остварење свих тих снова.

Један од њих је модел свемирске станице Мир у који се може ући, гледати, пипати, и у коме се могу истраживати чак и најситнији детаљи, попут паковања хране за астронауте у специјалним, вакумираним тубама и кесицама, са све натписима на руском.

Како и у ком положају космонаут спава у бестежинском стању – да ли сте се икада запитали? То је потпуно неважно, докле год је везан и причвршћен у својој врећи како не би лелујао и лебдео унутар станице.

Затим Сојуз, капсула за повратак, у коју се може ући, сести и доживети бар делић тога како изгледа путовање три космонаута кроз Земљину атмосферу дуго шест-седам сати у простору од око један и по кубни метар. А све то у сенци 1:1 модела ракете Ариане, прве успешне летелице заједничког европског корака ка дубинама универзума.

Ту је затим и највећи планетаријум у Европи, пречника 15 метара, нешто мањи стеларијум, фантастични 3D биоскоп са приказима стварних снимака из свемира, укључујући и поправку телескопа Хабл, као и теродом у коме се истражује наша планета.

Како све то, међутим, стварно изгледа и шта је све потребно да би се заиста стигло у свемир, може се открити у изложбеном делу са мноштвом интерактивних експоната.

Ход по површини Марса или Месеца, жироскоп који тестира човекову издржљивост и оријентацију у екстремним условима, вожња ровера по Марсу, који је реплика оригиналног возила које се и даље воза по Црвеној планети.

Поред ових возила налазио се и један од научника који су учествовали у реализацији овог изванредног достигнућа, док су у суседној соби седели прави астронаути спремни на разговор, ћаскање и сликање са свима који су то пожелели.

Током ове чаробне, свемирске ноћи, домаћини су нам, поред презентације својих узбудљивих садржаја, пружили прилику да уживамо и у локалним пићима, јелима, култури, обичајима. Неколико концерата, у салама и на отвореном, телескопска посматрања видљивих свемирских тела, плесне тачке у контексту космичких асоцијација.

Кулминација је, међутим, досегнута фантастичним наступом трупе Les fanfares de feu (Ватрени бубњеви), која комбинује музику самоосмишљених удараљки, дискретно осветљење и пиротехничке ефекте.

Све то у сенци Аријане, поред Мира, изнад Сојуза, недалеко од у простору распоређених оригиналних делова с појединих летелица.

Тулуз и, поготово, Cite de lEspace су нас трајно „купили“.

Но, такође су нас и навели да размишљамо о свету у коме живимо, свету коме припадамо и о трајним вредностима које често занемарујемо, чак и заборављамо.

Без сумње, прича о свемиру и, поготово, о човеку у њему једна је од ретких на које можемо да се ослонимо.

  • Истражите претходни дан <<
  • Истражите и наредни дан >>

 

КОНФЕРЕНЦИЈА У ТУЛУЗУ

Конференција Европске мреже научних центара и музеја у Тулузу окупила је 1000 европских промотера науке, а у њеном раду учествују и представници Центра за промоцију науке, члана ове мреже.
Пратите свакодневне белешке из Тулуза.

 

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви