U okviru Festivala arhitekture, koji se od 29. juna održava u Londonu, Centar za promociju nauke predstavlja projekat objekta CPN-a, koji će uskoro početi da se gradi u bloku 39 na Novom Beogradu

Piše: Jelena Ivanović Vojvodić

Otvaranje srpskog paviljona u okviru Londonskog festivala arhitekture ostavilo je veoma lepe utiske. Izložbena postavka izgleda perfektno, a prostor Univerziteta Vesmister, koji se nalazi preko puta Muzeja „Madam Tiso“, bio je prepun posetilaca. Organizatori manifestacije su Britanski savet i direktorka Viki Ričardson, koja je, kao i mnogobrojni gosti, za naš paviljon imala samo reči pohvale.

Izložba polazi od praistorijskog naselja Vinča, zatim preko Stublina i novobeogradskih naselja stiže do bloka 39 na Novom Beogradu, gde se nalazi objekat Centra za promociju nauke. Tokom izložbe je predstavljen autor projekta buduće zgrade, gospodin Volfang Čapeler.

Autor postavke je arheolog Miloš Spasić iz Muzeja grada Beograda i on predstavlja izložbu kojom je prikazana materijalna kultura praistorijskog i savremenog doba. Akcenat je na promišljanju prepoznatljivih aspekata života u praistoriji i današnjici, u oba smera (danas→nekada; nekada→danas). Opšte smernice za promišljanja i (re)interpretacije koje se mogu otvoriti su novi načini posmatranja fizičke pojavnosti života. Kroz prostorny analizu organizacije naselja, ekonomije i društvenih odnosa njihovih stanovnika, prikazan je svakodnevni život dve epohe.

Inače, dani u Londonu su sadržajni, Kulturna olimpijada je otvorila vrata mnogim događajima, a više od 50 ambasada je učestvovalo u predstavljanju nacionalnih projekata – osim Srbije, tu su i Švajcarska, Australija, Austrija, Bahrein, Hrvatska, Danska, Egipat, Finska, Italija, Nemačka…

Gradonačenik Londona je otvorio lokacije poput Pležar gardena, da koriste zabavi naroda, slično kao naši vašari sa rok koncertima, dok se ne pokrenu gradilišta. To je sproveo preko posebnog konkursa gde su se kandidovali svi koji su imali ideje kako prostor može da se koristi na najbolji mogući način.

Otvorena je „ulica izložbi“, koja povezuje sve muzeje, među kojima i Muzej nauke, koja ima prostornu šaru, a ne klasičnu signalizaciju. Na pet mesta je postavljen klavir u centralnim delovima grada, koji svako može da koristi tako da se na ovim instrumentima smenjuju svirači uzrasta od 6 do 70 godina.

U toku su razgovori i debate profesionalaca i gostiju, šetnje gradom, vožnje bicilkima i preko stotinu različitih događanja i izložbi. U Hajd parku je izgrađen, pored Serpentin galerije u kojoj je izložba Joko Ono, novi paviljon u obliku kružne vodene površine ispod koje se sedi i odmara uz piće iz bara.

Autorka je arhitekta uključena u projekat izgradnje nove zgrade Centra za promociju nauke

podeli
povezano
Dnevnik iz CERN-a
Dnevnik iz Helsinkija