У оквиру Фестивала архитектуре, који се од 29. јуна одржава у Лондону, Центар за промоцију науке представља пројекат објекта ЦПН-а, који ће ускоро почети да се гради у блоку 39 на Новом Београду

Пише: Јелена Ивановић Војводић

Отварање српског павиљона у оквиру Лондонског фестивала архитектуре оставило је веома лепе утиске. Изложбена поставка изгледа перфектно, а простор Универзитета Весмистер, коjи се налази преко пута Музеја „Мадам Тисо“, био је препун посетилаца. Организатори манифестациjе су Британски савет и директорка Вики Ричардсон, која је, као и многоброjни гости, за наш павиљон имала само речи похвале.

Изложба полази од праисторијског насеља Винча, затим преко Стублина и новобеоградских насеља стиже до блока 39 на Новом Београду, где се налази обjекат Центра за промоциjу науке. Током изложбе је представљен аутор проjекта будуће зграде, господин Волфанг Чапелер.

Аутор поставке jе археолог Милош Спасић из Музеjа града Београда и он представља изложбу коjом jе приказана материјална култура праисторијског и савременог доба. Акценат је на промишљању препознатљивих аспеката живота у праисторији и данашњици, у оба смера (данас→некада; некада→данас). Опште смернице за промишљања и (ре)интерпретације које се могу отворити су нови начини посматрања физичке појавности живота. Кроз просторнy анализу организације насеља, економије и друштвених односа њихових становника, приказан jе свакодневни живот две епохе.

Иначе, дани у Лондону су садржајни, Културна олимпијада је отворила врата многим догађајима, а више од 50 амбасада је учествовало у представљању националних пројеката – осим Србије, ту су и Швајцарска, Аустралија, Аустрија, Бахреин, Хрватска, Данска, Египат, Финска, Италија, Немачка…

Градоначеник Лондона је отворио локације попут Плежар гардена, да користе забави народа, слично као наши вашари са рок концертима, док се не покрену градилишта. То jе спровео преко посебног конкурса где су се кандидовали сви коjи су имали идеjе како простор може да се користи на наjбољи могући начин.

Отворена jе „улица изложби“, коjа повезуjе све музеjе, међу којима и Музеj науке, коjа има просторну шару, а не класичну сигнализациjу. На пет места jе постављен клавир у централним деловима града, коjи свако може да користи тако да се на овим инструментима смењуjу свирачи узраста од 6 до 70 година.

У току су разговори и дебате професионалаца и гостиjу, шетње градом, вожње бицилкима и преко стотину различитих догађања и изложби. У Хајд парку jе изграђен, поред Серпентин галериjе у коjоj jе изложба Jоко Оно, нови павиљон у облику кружне водене површине испод коjе се седи и одмара уз пиће из бара.

Ауторка је архитекта укључена у пројекат изградње нове зграде Центра за промоцију науке

подели
повезано
Дневник из ЦЕРН-а
Дневник из Хелсинкија