Иако би се основна тема могла приближно превести и подвести под краћи оквир ”трговине у услугама”, то је пре свега заједничка одредница која  спаја и роботе и онлајн трговце, и званичну кинеску пошту и и удружење бележника и нотара

Фото: Рон Ренг

Текст: Добривоје Лале Ерић

Иако смо уочи одласка у Кину покушали да се детаљно информишемо и припремимо за предстојеће активности и оквире у којима учествујемо, испоставило се да се ниво и величина догађаја заправо савршено поклапају и одговарају концепту ове велике државе. Огромни конгресни центар, наслоњен на Олимпијско село и у непосредној близини чувеног стадиона ”Птичје гнездо” поприште је петог по реду међународног CIFTIS сајма коме поред бројних домаћих излагача, учествује и двадесетак страних земаља.Учешће Центра се реализује у склопу заједничке целине којом координирају наши партнери из Пекиншког центра за размену науке и технологије – BECST.

Тешко је остати имун на величину и грандиозност овога скупа. Иако би се основна тема и назив сајма могли приближно превести и подвести под краћи оквир ”трговине у услугама”, схватамо заправо да је то пре свега заједничка одредница која у себе спаја и роботе и онлајн трговце, и званичну кинеску пошту и и удружење бележника и нотара. Такође и Бразил и Белорусију, Финску и Јапан, обједињени ЕУ наступ и, наравно, Србију.

Наш програм у склопу веће сајамске целине посвећене науци и новим технологијама привлачи специфичну пажњу колега из различитих кинеских региона. Комуникација је јасна, отворена и директна (чак и када постоје језичке баријере), но разумевање је нешто теже јер су основ, поставке и концепти посве другачији у својим темељима. То, међутим, ни најмање не штети нити нашем наступу, нити односу спрам разноврсних група које нас углавном организовано посећују.

Трудимо се да најпре објаснимо где се Србија налази на мапи Европе и света (иако је апострофирана као део програма ”Један појас, један пут”), и да представимо наш Центар унутар законодавственог оквира наше земље и надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Посебно наглашавамо веома специфичне, разноврсне и широке активности и улоге Центра, као и нашу унутрашњу мрежу научних клубова и изванредну спољашњу позицију и сарадњу у Југоисточној Европи.

Фото: Рон Ренг

У нашем тиму је и проф. Живослав Тешић, стари пријатељ Центра из времена док је био декан Хемијског факултета у Београду, тренутно на позицији проректора Београдског универзитета. Професор успешно представља и заступа вредности и могућности за сарадњу Универзитета, с посебним освртом на Центар за трансфер технологија и Лабораторију за испитивање порекла хране.

Ту је и колегиница Марјана Бркић која има заиста сложен задатак – представљање актуелних пројеката у широком дијапазону биотехнологије, хране и заштите животне средине. С обзиром да је ова тема актуелна нашим кинеским партнерима, припремили смо једну мању брошуру и понели моделе и материјале за представљање неколицине веома динамичних истраживачких пројеката. То се, пре свега, односи на концепт обједињене дигиталне фарме новосадског Биосенс института, као и на изузетне и награђиване пројекте Технолошко-металуршког факултета, Института за мултидисциплинарна истраживања, уз две мање, недавно основане компаније засноване на успешним истраживачким резултатима – MBrain и ЕкоФунги.

Последњег дана нашег боравка у Пекингу учествујемо на конференцији на којој свако од учесника представља своју земљу, институцију, пројекте, могућности… Овај део већ сасвим личи на сличне догађаје какви се реализују у нашем окружењу, поготово јер су с нама и колеге из различитих организација из Сингапура, САД-а, Јапана и бројних кинеских регија. Пред нашим очима, као на траци, дефилују невероватне идеје или чак започети пројекти из најразличитијих области људског знања и делања, па нам само остаје да се питамо да ли је то смер у коме сви идемо и када тачно будућност постаје наша неминовна садашњост.

подели