Iako bi se osnovna tema mogla približno prevesti i podvesti pod kraći okvir ”trgovine u uslugama”, to je pre svega zajednička odrednica koja  spaja i robote i onlajn trgovce, i zvaničnu kinesku poštu i i udruženje beležnika i notara

Foto: Ron Reng

Tekst: Dobrivoje Lale Erić

Iako smo uoči odlaska u Kinu pokušali da se detaljno informišemo i pripremimo za predstojeće aktivnosti i okvire u kojima učestvujemo, ispostavilo se da se nivo i veličina događaja zapravo savršeno poklapaju i odgovaraju konceptu ove velike države. Ogromni kongresni centar, naslonjen na Olimpijsko selo i u neposrednoj blizini čuvenog stadiona ”Ptičje gnezdo” poprište je petog po redu međunarodnog CIFTIS sajma kome pored brojnih domaćih izlagača, učestvuje i dvadesetak stranih zemalja.Učešće Centra se realizuje u sklopu zajedničke celine kojom koordiniraju naši partneri iz Pekinškog centra za razmenu nauke i tehnologije – BECST.

Teško je ostati imun na veličinu i grandioznost ovoga skupa. Iako bi se osnovna tema i naziv sajma mogli približno prevesti i podvesti pod kraći okvir ”trgovine u uslugama”, shvatamo zapravo da je to pre svega zajednička odrednica koja u sebe spaja i robote i onlajn trgovce, i zvaničnu kinesku poštu i i udruženje beležnika i notara. Takođe i Brazil i Belorusiju, Finsku i Japan, objedinjeni EU nastup i, naravno, Srbiju.

Naš program u sklopu veće sajamske celine posvećene nauci i novim tehnologijama privlači specifičnu pažnju kolega iz različitih kineskih regiona. Komunikacija je jasna, otvorena i direktna (čak i kada postoje jezičke barijere), no razumevanje je nešto teže jer su osnov, postavke i koncepti posve drugačiji u svojim temeljima. To, međutim, ni najmanje ne šteti niti našem nastupu, niti odnosu spram raznovrsnih grupa koje nas uglavnom organizovano posećuju.

Trudimo se da najpre objasnimo gde se Srbija nalazi na mapi Evrope i sveta (iako je apostrofirana kao deo programa ”Jedan pojas, jedan put”), i da predstavimo naš Centar unutar zakonodavstvenog okvira naše zemlje i nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Posebno naglašavamo veoma specifične, raznovrsne i široke aktivnosti i uloge Centra, kao i našu unutrašnju mrežu naučnih klubova i izvanrednu spoljašnju poziciju i saradnju u Jugoistočnoj Evropi.

Foto: Ron Reng

U našem timu je i prof. Živoslav Tešić, stari prijatelj Centra iz vremena dok je bio dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, trenutno na poziciji prorektora Beogradskog univerziteta. Profesor uspešno predstavlja i zastupa vrednosti i mogućnosti za saradnju Univerziteta, s posebnim osvrtom na Centar za transfer tehnologija i Laboratoriju za ispitivanje porekla hrane.

Tu je i koleginica Marjana Brkić koja ima zaista složen zadatak – predstavljanje aktuelnih projekata u širokom dijapazonu biotehnologije, hrane i zaštite životne sredine. S obzirom da je ova tema aktuelna našim kineskim partnerima, pripremili smo jednu manju brošuru i poneli modele i materijale za predstavljanje nekolicine veoma dinamičnih istraživačkih projekata. To se, pre svega, odnosi na koncept objedinjene digitalne farme novosadskog Biosens instituta, kao i na izuzetne i nagrađivane projekte Tehnološko-metalurškog fakulteta, Instituta za multidisciplinarna istraživanja, uz dve manje, nedavno osnovane kompanije zasnovane na uspešnim istraživačkim rezultatima – MBrain i EkoFungi.

Poslednjeg dana našeg boravka u Pekingu učestvujemo na konferenciji na kojoj svako od učesnika predstavlja svoju zemlju, instituciju, projekte, mogućnosti… Ovaj deo već sasvim liči na slične događaje kakvi se realizuju u našem okruženju, pogotovo jer su s nama i kolege iz različitih organizacija iz Singapura, SAD-a, Japana i brojnih kineskih regija. Pred našim očima, kao na traci, defiluju neverovatne ideje ili čak započeti projekti iz najrazličitijih oblasti ljudskog znanja i delanja, pa nam samo ostaje da se pitamo da li je to smer u kome svi idemo i kada tačno budućnost postaje naša neminovna sadašnjost.

podeli