Дрезден нас jе дочекао сунчан, смирен и савршено организован. Како је почео најзначајнији скуп промотера математике који је ове јесени окупио највеће математичке звезде Европе?

Текст и фотографије: Добривоје Лале Ерић

18/09/2014, Дрезден

На позив колега и приjатеља из Математичког музеjа у Њуjорку (MoMath Museum), Центар за промоциjу науке учествуjе на првоj конференциjи МАТРИКС, посвећеноj промоциjи математике и ширењу математичких програма. Конференциjа се од 18. до 20. септембра одржава у Дрездену, у организациjи MoMath-а и Math Adventureland-а из Дрездена.

Међу броjним говорницима и гостима издваjаjу се нама добро познати Гинтер Циглер и Седрик Вилани, међународни покровитељи прва два издања наjвећег научнопопуларног догађаjа на Балкану – Маjа месеца математике (М3).

Дрезден нас jе дочекао сунчан, смирен и савршено организован. Град познат по своме развоjу и прогресивности у време слободних немачких градова, а поготово за време владавине Августа II Моћног почетком 18. века, прегурао jе и своjу источнонемачку епоху, и сада хита напред, ослањаjући се на своjу славу и богатство, али и разноврсну и велику индустриjу коjа се пружа дуж свих прилаза граду.

Домаћини нас воде и показуjу локалне атракциjе: Математичко-физички салон, коjи потиче из 17. века, Галериjу старих маjстора, са чувеним делима Рафаела, Тициjана и Ђорђонеа, Оперу, Универзитет коjи jе међу jеданаест престижних у Немачкоj.

Нисмо могли а да широм града не приметимо броjне графите посвећене некада чувеном источнонемачком фудбалском шампиону, дрезденском Динаму, коjи већ годинама тавори у нижим лигама уjедињене Немачке. Тренутно jе у трећоj, а слава као да jе почела да бледи када jе у свом последњем походу на Куп европских шампиона савладан од последњег источноевропског првака Европе, чиjа је снага такође остала у неким давно изгубљеним временима.

Источне Немачке одавно нема, Источна Европа се из петних жила труди да се припоjи свом развиjениjем западном парњаку, но Дрезден jе изванредан пример како све некадашње источно може да постане део славне историjе и, пре свега – наплатива туристичка атракциjа. А то jе већ поље математике коjа нас jе и довела у оваj дивни град и на Конференциjу коjа jе управо почела!

Истражите више о највећем скупу математичара ове јесени, кроз остале Дневнике из Дрездена

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви