Drezden nas je dočekao sunčan, smiren i savršeno organizovan. Kako je počeo najznačajniji skup promotera matematike koji je ove jeseni okupio najveće matematičke zvezde Evrope?

Tekst i fotografije: Dobrivoje Lale Erić

18/09/2014, Drezden

Na poziv kolega i prijatelja iz Matematičkog muzeja u Njujorku (MoMath Museum), Centar za promociju nauke učestvuje na prvoj konferenciji MATRIKS, posvećenoj promociji matematike i širenju matematičkih programa. Konferencija se od 18. do 20. septembra održava u Drezdenu, u organizaciji MoMath-a i Math Adventureland-a iz Drezdena.

Među brojnim govornicima i gostima izdvajaju se nama dobro poznati Ginter Cigler i Sedrik Vilani, međunarodni pokrovitelji prva dva izdanja najvećeg naučnopopularnog događaja na Balkanu – Maja meseca matematike (M3).

Drezden nas je dočekao sunčan, smiren i savršeno organizovan. Grad poznat po svome razvoju i progresivnosti u vreme slobodnih nemačkih gradova, a pogotovo za vreme vladavine Avgusta II Moćnog početkom 18. veka, pregurao je i svoju istočnonemačku epohu, i sada hita napred, oslanjajući se na svoju slavu i bogatstvo, ali i raznovrsnu i veliku industriju koja se pruža duž svih prilaza gradu.

Domaćini nas vode i pokazuju lokalne atrakcije: Matematičko-fizički salon, koji potiče iz 17. veka, Galeriju starih majstora, sa čuvenim delima Rafaela, Ticijana i Đorđonea, Operu, Univerzitet koji je među jedanaest prestižnih u Nemačkoj.

Nismo mogli a da širom grada ne primetimo brojne grafite posvećene nekada čuvenom istočnonemačkom fudbalskom šampionu, drezdenskom Dinamu, koji već godinama tavori u nižim ligama ujedinjene Nemačke. Trenutno je u trećoj, a slava kao da je počela da bledi kada je u svom poslednjem pohodu na Kup evropskih šampiona savladan od poslednjeg istočnoevropskog prvaka Evrope, čija je snaga takođe ostala u nekim davno izgubljenim vremenima.

Istočne Nemačke odavno nema, Istočna Evropa se iz petnih žila trudi da se pripoji svom razvijenijem zapadnom parnjaku, no Drezden je izvanredan primer kako sve nekadašnje istočno može da postane deo slavne istorije i, pre svega – naplativa turistička atrakcija. A to je već polje matematike koja nas je i dovela u ovaj divni grad i na Konferenciju koja je upravo počela!

Istražite više o najvećem skupu matematičara ove jeseni, kroz ostale Dnevnike iz Drezdena

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi