Други по реду Фестивал науке у Бања Луци обележили су роботи, еволуција и огромна радозналост

Текст: С. Бубњевић

Новембарско сунце над Босном и Херцеговином. Негде код Лакташа, након што смо новим аутопутем од Градишке до Бања Луке прошли кроз новоизграђени тунел, почели смо да ослушкујемо локалне радио станице. Други је дан Фестивала науке, који је од 7. до 9 новембра у Бања Луку привукао научнике, предаваче и промотере науке из целог региона. И наравно, међу осталима, и Центар за промоцију науке.

И управо то – на радију чујемо најаву за Фестивал, водитељка узбуђено представља програм “5 минута са научником” у бањалучком Тржном центру Меркатор, потом говори о другим садржајима. Мењамо станицу и слушамо дискусију о томе има ли довољно доказа који поткрепљују теорију еволуције, а потом на трећем градском програму, чујемо све о наступу робота НАО са Института Михајло Пупин.

Све то говори да је у Републици Српској медијска покривеност другог по реду Фестивала науке огромна. Као и интересовање публике. У Банском двору, једној од најлепших зграда у Бања Луци, стална гужва. Највише посетилаца долази да види роботе. Но, огромно је интресовање и за демонстрације Центра за промоцију науке. Демонстратори Центра, преморени, али весели, одушевљено говоре о радозналости посетилаца.

Предавања у свечаној дворани Банског двора су посебно посећена. На другом крају града, у оквиру програма “5 минута са научником” нема изненађења – људи слободно прилазе научицима, упркос томе што се акција одвија у сред тржног центра. Неометано се прича о науци.

Фестивал науке је организовало Министарство науке Републике Српске, уз сарадњу са медијком организацијом Акваријус, познатој у овом ентитету по продукцији бројних научнопопуларних и образовних програма. Фестивал су подржале и друге организције у Републици Српској, а део програма је реализован и уз подршку Центра за промоцију науке.

Свакако, како су домаћини, па и сам министар науке Јасмин Комић посебно истакли, партнерство са Центром за промоцију науке шаље важну поруку о заједничком послу за цео регион. Научни демонстратори Центра су провели четири дана у Бања Луци, управо представљајући разноврсне огледе и експонате који су виђени на изложбама и гостовањима Центра по Србији, али и Црној Гори и Македонији.

“Хеј, јеси ишао да видиш ове роботе?”, каже један пролазник другом, међу шетачима у Господској улици. То је исти дух и иста еуфорија који су владали у Београду током гостовања АСИМО робота, али и током других научнопопуларних догађаја у Србији. То је слика која се све чешће види и изван граница и коју покрећу ентизијасти широм Западног Балкана. Јер, идеја промоције науке, ширећи се из београдског центра, већ увелико је пустила клице широм региона.

 

подели
повезано
Дневник из ЦЕРН-а
Дневник из Хелсинкија