Drugi po redu Festival nauke u Banja Luci obeležili su roboti, evolucija i ogromna radoznalost

Tekst: S. Bubnjević

Novembarsko sunce nad Bosnom i Hercegovinom. Negde kod Laktaša, nakon što smo novim autoputem od Gradiške do Banja Luke prošli kroz novoizgrađeni tunel, počeli smo da osluškujemo lokalne radio stanice. Drugi je dan Festivala nauke, koji je od 7. do 9 novembra u Banja Luku privukao naučnike, predavače i promotere nauke iz celog regiona. I naravno, među ostalima, i Centar za promociju nauke.

I upravo to – na radiju čujemo najavu za Festival, voditeljka uzbuđeno predstavlja program “5 minuta sa naučnikom” u banjalučkom Tržnom centru Merkator, potom govori o drugim sadržajima. Menjamo stanicu i slušamo diskusiju o tome ima li dovoljno dokaza koji potkrepljuju teoriju evolucije, a potom na trećem gradskom programu, čujemo sve o nastupu robota NAO sa Instituta Mihajlo Pupin.

Sve to govori da je u Republici Srpskoj medijska pokrivenost drugog po redu Festivala nauke ogromna. Kao i interesovanje publike. U Banskom dvoru, jednoj od najlepših zgrada u Banja Luci, stalna gužva. Najviše posetilaca dolazi da vidi robote. No, ogromno je intresovanje i za demonstracije Centra za promociju nauke. Demonstratori Centra, premoreni, ali veseli, oduševljeno govore o radoznalosti posetilaca.

Predavanja u svečanoj dvorani Banskog dvora su posebno posećena. Na drugom kraju grada, u okviru programa “5 minuta sa naučnikom” nema iznenađenja – ljudi slobodno prilaze naučicima, uprkos tome što se akcija odvija u sred tržnog centra. Neometano se priča o nauci.

Festival nauke je organizovalo Ministarstvo nauke Republike Srpske, uz saradnju sa medijkom organizacijom Akvarijus, poznatoj u ovom entitetu po produkciji brojnih naučnopopularnih i obrazovnih programa. Festival su podržale i druge organizcije u Republici Srpskoj, a deo programa je realizovan i uz podršku Centra za promociju nauke.

Svakako, kako su domaćini, pa i sam ministar nauke Jasmin Komić posebno istakli, partnerstvo sa Centrom za promociju nauke šalje važnu poruku o zajedničkom poslu za ceo region. Naučni demonstratori Centra su proveli četiri dana u Banja Luci, upravo predstavljajući raznovrsne oglede i eksponate koji su viđeni na izložbama i gostovanjima Centra po Srbiji, ali i Crnoj Gori i Makedoniji.

“Hej, jesi išao da vidiš ove robote?”, kaže jedan prolaznik drugom, među šetačima u Gospodskoj ulici. To je isti duh i ista euforija koji su vladali u Beogradu tokom gostovanja ASIMO robota, ali i tokom drugih naučnopopularnih događaja u Srbiji. To je slika koja se sve češće vidi i izvan granica i koju pokreću entizijasti širom Zapadnog Balkana. Jer, ideja promocije nauke, šireći se iz beogradskog centra, već uveliko je pustila klice širom regiona.

 

podeli
povezano
Dnevnik iz CERN-a
Dnevnik iz Helsinkija