У понедељак 10. јула на три локације у Београду обележеава се седми по реду Дан науке у Републици Србији

Седму годину за редом, Центар за промоцију науке организује низ манифестација за Дан науке, празник који се у нашој земљи обележава 10. јула, на дан рођења нашег познатог научника Николе Тесле. И ове године припремљен је богат програм, а активности се одржавају на три локације у Београду.

У понедељак 10. јула у 11 часова, на кошаркашким теренима на Ади Циганлији, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић свечано отвара Дан науке, на месту где се одржава четврти Дечји научни камп (ДНК). Учешће на Дечјем научном кампу је бесплатно, а сва места за радионице била су попуњена у рекордном року, само неколико дана након што је конкурс за пријаве учесника био отворен. Тема овогодишњег ДНК је „Шта ћу бити кад порастем“. ДНК ове године траје до 21. јула, а сваки од десет дана посвећен је једној области науке са којом полазници могу да се упознају. Први дан ДНК-а посвећен је хемији, а ове године се део програма одвија и у Научном камиону ЦПН.

У Научном клубу Београд у 14 часова по први пут у организацији ЦПН-а одржаће се „Инжењерске игре“. Ово је научнопопуларна радионица, намењена како родитељима са децом, тако и студентима и другим младим ентузијастима. У току радионице, учесници се такмиче у решавању инжењерских задатака на што ефикаснији начин. Учесници ће моћи да опробају своје инжењерске вештине решавањем различитих задатака, попут првљења куле од шпагета до катапулта највећег домета. Радионица је отвореног типа и не захтева пријављивање.

Овогодишњи Дан науке затвара пројекције научнопопуларних филмова и ТЕД предавања на отвореном. Пројекције се одржава на Цветном тргу од 20.30 часова. Пројекција је део сталног програма „Покретне слике“ који се иначе одржава у Научном клубу Београд. Овај програм се одвија у сарадњи са организацијом Filmstreet.

На основу Одлуке Владе Републике Србиjе из 2010. године, Дан науке у Србиjи се сваке године обележава 10. jула.

Истражите више програм Дана науке. 

подели