U ponedeljak 10. jula na tri lokacije u Beogradu obeležeava se sedmi po redu Dan nauke u Republici Srbiji

Sedmu godinu za redom, Centar za promociju nauke organizuje niz manifestacija za Dan nauke, praznik koji se u našoj zemlji obeležava 10. jula, na dan rođenja našeg poznatog naučnika Nikole Tesle. I ove godine pripremljen je bogat program, a aktivnosti se održavaju na tri lokacije u Beogradu.

U ponedeljak 10. jula u 11 časova, na košarkaškim terenima na Adi Ciganliji, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević svečano otvara Dan nauke, na mestu gde se održava četvrti Dečji naučni kamp (DNK). Učešće na Dečjem naučnom kampu je besplatno, a sva mesta za radionice bila su popunjena u rekordnom roku, samo nekoliko dana nakon što je konkurs za prijave učesnika bio otvoren. Tema ovogodišnjeg DNK je „Šta ću biti kad porastem“. DNK ove godine traje do 21. jula, a svaki od deset dana posvećen je jednoj oblasti nauke sa kojom polaznici mogu da se upoznaju. Prvi dan DNK-a posvećen je hemiji, a ove godine se deo programa odvija i u Naučnom kamionu CPN.

U Naučnom klubu Beograd u 14 časova po prvi put u organizaciji CPN-a održaće se „Inženjerske igre“. Ovo je naučnopopularna radionica, namenjena kako roditeljima sa decom, tako i studentima i drugim mladim entuzijastima. U toku radionice, učesnici se takmiče u rešavanju inženjerskih zadataka na što efikasniji način. Učesnici će moći da oprobaju svoje inženjerske veštine rešavanjem različitih zadataka, poput prvljenja kule od špageta do katapulta najvećeg dometa. Radionica je otvorenog tipa i ne zahteva prijavljivanje.

Ovogodišnji Dan nauke zatvara projekcije naučnopopularnih filmova i TED predavanja na otvorenom. Projekcije se održava na Cvetnom trgu od 20.30 časova. Projekcija je deo stalnog programa „Pokretne slike“ koji se inače održava u Naučnom klubu Beograd. Ovaj program se odvija u saradnji sa organizacijom Filmstreet.

Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije iz 2010. godine, Dan nauke u Srbiji se svake godine obeležava 10. jula.

Istražite više program Dana nauke. 

podeli