На претпразничкој ЦПН трибини, 30. априла у 19h, отварамо jедно од фундаменталних питања наше ере

„Симулакрум ниjе никад оно што прикрива истину,

него истина прикрива да jе нема. Симулакрум jе истинит“

Жан Бодриjар

Уочи првомајских празника, Центар за промоциjу науке наставља циклус трибина средом дискусиjом на једну интригантну тему, о којој ће говорити научници, али и филозофи и уметници.  Под називом „Да ли живимо у матриксу?“, ЦПН трибина ће се одржати 30. априла, у 19 часова, у Великоj сали Студентског културног центра.

Ово питање постаје важно за науку након радова француског филозофа Жана Бордијара (1929 -2007). Данас представља један од најзначајнијих научних и филозофских проблема. Мада се шира јавност са њим сусрела у холивудском филмском хиту Матрикс браће Вашовски, питање стварности као симулакрума има већ неколико деценија огроман утицај на модерну културу и уметност.

Питање односа симбола и стварности, чиjи смо део, фасцинантно је и заправо, древно. Мислиоци попут Платона и Ничеа питали су се о сликама и симболима коjи нас окружуjу, те у каквој су они вези са стварношћу коју представљају. Сам Бодриjар понудио је нови, узбудљив концепт симулакрума и симулациjе као реалности у коjоj живи данашње потрошачко и информатичко друштво.

ФИЗИКА МАТРИКСА

У физичком свету природних наука, рачунарске симулациjе су постале неизоставни део у научним експериментима. Симулације се данас користе у свим областима, од физике, преко климатологије и биологије, до генетике. Упоредо са све већом употребом симулација, не само у науци, раширила се и идеjа да jе човечанство, заправо, само део једне такве савршене симулациjе.

Ова идеја се данас огледа не само у филозофији и популарноj култури, него и у науци. Пре две године немачки физичар Силас Бин и сарадници са Универзитета у Бону пронашли су чак начин на који се може тестирати да ли је наш свет стварност или симулација попут Матрикса. Њихов рад Constraints on the Universe as a Numerical Simulation, објављен у престижном Јournal Physical Review изазвао је огромно интересовање медија, а сам рад можете прочитати на ArXivs-у.

ЦПН Трибина

Да ли живимо у матриксу?

Среда, 30. април, 19 часова

Велика сала СКЦ

Концепт симулираног универзума jе разматран и у научном раду Ника Бострома, професора филозофиjе са Универзитета Оксфорд, коjи сматра да jедна од следећих тврдњи мора бити истинита: 1) Људска цивилизациjа ће наjвероватниjе изумрети пре него што достигне постљудску фазу; 2) Било коjа постљудска цивилизациjа наjвероватниjе неће моћи да спроведе значаjан броj симулациjа њихове еволутивне историjе; 3) Људска цивилизациjа сасвим сигурно живи у компjутерскоj симулациjи. Из овога следи да jе тврдња да ћемо jедног дана постати постљудска цивилизациjа коjа симулира живот своjих предака – лажна, осим уколико већ не живимо у симулациjи.

ТЕМА НАШЕГ ДОБА

Да ли човечанство заиста живи у универзуму коjи jе само симулациjа коjу генерише суперкомпjутер? Да ли jе ово само научна фантастика, или валидна научна теориjа? Да ли научници већ сада могу произвести довољно верне и детаљне симулациjе? Уколико jе матрикс реалност, ко га jе програмирао? Да ли смо способни да побољшамо симулациjу чиjи смо део? Може ли се ова теориjа тестирати и доказати?

Центар за промоциjу науке започиње диjалог о овим интригантним питањима на ЦПН трибиниДа ли живимо у матриксу?“. Трибина jе заказана за 30. април, у 19 часова, а одржаће се у Великоj сали Студентског културног центра.

Учесници:

  • др Машан Богдановски, Филозофски факултет Универзитета у Београду
  • др Оливер Тошковић, Лабораторија за експерименталну психологију
  • др Александар Богоjевић, Институт за физику, Београд
  • Мухарем Баздуљ, писац и новинар

Трибину ће модерирати Слободан Бубњевић, уредник Комуникациjа ЦПН-а.

 

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе