IPCC prvi put u Srbiji. U Naučnom klubu CPN-a, u četvrtak, 4. decembra 2014, radionica o klimatskim promenama

U četvrtak, 4. decembra, u Naučnom klubu CPN-a (Knez Mihailova 5, drugi sprat), prvi put u Srbiji gostuju naučnici iz Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC), specijalizovanog tela Ujedinjenih nacija.

Radionicu pod nazivom „Peti izveštaj u Beogradu“ organizuje Centar za promociju nauke, zajedno sa organizacijama Jedan stepen Srbija i CEKOR

Radionica je javna, a učešće je besplatno. No, pošto je broj mesta u Naučnom klubu ograničen, radionici prisustvuju samo učesnici koji su se unapred prijavili.

Mesta su se, međutim, popunila punih pet dana pre radionice, a na skupu će učestvovati 90 zainteresovanih slušalaca.

„Peti izveštaj“ će predstaviti IPCC stručnjaci sa univerziteta u Insbruku, Lundu i Lajpcigu, a radionica se odvija uporedo sa posebno važnim, ovogodišnjim Klimatskim samitom u Limi, u Peruu. 

KLIMATSKE PROMENE

Klimatske promene, kao najveći izazov našeg doba, ove jeseni pobuđuju izuzetnu pažnju kao tema važna za međunarodnu politiku. Tako su, pre Lime, održani klimatski skupovi u Njujorku i Kopenhagenu, a o klimi su svetski lideri razgovarali i u Brizbejnu i Pekingu.

Klima u Srbiji ne izaziva dovoljno pažnje, a jedan od razloga je što u domaćoj javnosti nema dovoljno informacija o razornom uticaju globalnog zagrevanja.  

Kako bi poslednja naučna saznanja bila predstavljena i u Srbiji, u Beograd su pozvani eksperti iz IPCC-ja, vodeće međunarodne ustanove u ovoj oblasti. 

U popodnevnom delu radionice vodiće se diskusija, a organizovano je i nekoliko prezentacija domaćih stručnjaka koji će predstaviti status klimatskih istraživanja, inventar gasova staklene bašte i borbe sa klimatskim promenama u Srbiji.

Uz radionicu, u Naučnom klubu CPN-a je izložena prateća izložba „Peti izveštaj“, koji je pripremila organizacija „Jedan stepen“.

MEĐUVLADIN PANEL ZA KLIMU

IPCC je vodeće međunarodno telo za proučavanje klimatskih promena. Ovu organizaciju 1988. godine osnovali su UNEP (United Nations Environment Programme) i WMO (World Meteorological Organization) kako bi obezbedili naučni pogled na temu klimatskih promena i njihov potencijalni uticaj na socio-ekonomsku situaciju.

U radu IPCC-ja na dobrovoljnoj bazi učestvuju hiljade naučnika iz celog sveta, a ova organizacija trenutno broji 195 zemalja članica.

Početkom ove godine, IPCC je predstavio i poslednji „Peti izveštaj u kome se nalazi najtačniji pregled dosadašnjih saznanja o klimatskim promenama.

PROGRAM

„Peti izveštaj u Beogradu“

Naučni klub CPN-a, Knez Mihailova 5, drugi sprat

Četvrtak, 4. decembar

08.30 – 09.00: Registracija učesnika (u prizemlju)

09.00 – 09.30: Svečano otvaranje radionice i prateće izložbe „Peti izveštaj“

  • Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke
  • Đorđe Samardžija, Jedan stepen Srbija      

1. deo

Moderator: Slobodan Bubnjević, CPN

09.30 – 10.30:

  • Džordž Kaser, profesor i zamenik šefa Instituta za meteorologiju i geofiziku na Insbruk univerzitetu – Klimatske promene 2013: Naučna osnova – IPCC Radna grupa (RG I) doprinos „Petom izveštaju“ 

10.30 – 11.30:

  • Lenard Olson, direktor Centra za održive studije na Lund univerzitetu (LUCSUS), profesor, doktor fizičke geografije, Lund univerzitet – Klimatske promene 2014: Uticaj, adaptacija i ranjivost – IPCC (RG II) doprinos „Petom izveštaju“

11.30 – 11.50: Pauza za kafu

 

2. deo

Moderator: Đorđe Samardžija, 1°C Srbija

11.50 – 12.50 

  • Tomas Brukner, Univerzitet u Lajpcigu, šef Katedre za energetski menadžment i održivost – Klimatske promene 2014: Smanjenje klimatskih promena – IPCC (RG III) doprinos „Petom izveštaju“

12.50 – 14.00: Pauza za ručak

 

3. deo

Moderator: Đorđe Samardžija, 1°C Srbija

14.00 – 15.00: IPCC „Peti izveštaj“, diskusija

15.00 – 15.20: Pauza za kafu

 

4. deo
Moderator: Zvezdan Kalmar, CEKOR

15.20 – 15.40: Klimatske promene u Srbiji: Dokazi i projekcije

Vladimir Đurđević, profesor na Meteorološkom institutu Fizičkog fakulteta na Univerzitetu u Beogradu

15.40 – 16.00: Poljoprivreda u Srbiji i klimatske promene: ranjivost i adaptacija

Branislava Lalić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu

16.00 – 16.20: Emisija gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji: projekcije i mogućnosti za smanjenje emisije

Aleksandar Jovović, profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

16.20 – 17.00: Diskusija i završne napomene

Preuzmite program

Prijava za radionicu: „Peti izveštaj u Beogradu“ (sva mesta su popunjena)

 

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape