CuttingEEG конференција се организује сваке 2-3 године у хибридном облику и промовише најсавременије методе за истраживање можданих таласа у сврху проучавања когниције и могућности клиничке примене. CuttingEEG Gardens концепт омогућава хибридно одржавање конференције широм света. Овогодишња конференција одржаваће се паралелно у 15 земаља на 21 локацији. Центар за промоцију науке биће домаћин београдског огранка конференције, при чему ће се у Научном клубу одржавати предавања, радионице и презентације радова. 

ЕЕГ технологија следеће године бележи читав век постојања. Ханс Бергер, немачки психијатар, 1924. године је произвео први снимак електроенцефалограма човека. Овај мождани запис састоји се од таласа различитих амплитуда и фреквенција које показују осцилације неуралне активности. ЕЕГ технологија се користи за истраживање когнитивних процеса, при чему се може употребити како у будном стању тако и у сну, па чак и у стању коме. Поред истраживачке сврхе, ова технологија је врло распрострањена и у неуродијагностици. 

Како се ЕЕГ технологија развијала, постала је популарна и ван истраживачких кругова, те је почела да се користи и у комерцијалном домену, нпр. за испитивање неуралних образаца потрошача. Усложњавањем захтева појавила се потреба да се ЕЕГ опрема помера ван лабораторије у „стваран свет“, кроз мобилна решења која омогућавају испитивање у природнијим условима.

Поред конференцијског програма за учеснике, биће одржано и научнoпопуларно предавање о историји и будућности мерења можданих таласа за све заинтересоване посетиоце. Предавање ће се одржати 18. октобра, у 19 часова, у Свечаној сали Факултета за образовање учитеља и васпитача (Краљице Наталије 43). Предавач је др Иван Глигоријевић, који се активно бави истраживањима и производњом опреме за мерење можданих таласа. Његова компанија mBrainTrain је годинама пионир у креирању електроенцефалографа (ЕЕГ), уређаја помоћу којих се неинвазивним путем може мерити електрична активност мозга. Oпрема mBrainTrain компаније је у употреби широм света, а недавно је посетила и свемир кроз AX-2 мисију.

Др Иван Глигоријевић ће се у свом предавању осврнути на предности и мане употребе мобилне ЕЕГ технологије. Циљ предавања је да испрати мотивацију и напредак који је обухватио ову област током протекле деценије и истражи пратеће изазове, посебно оне који се односе на снимање ЕЕГ-а усред покрета и додатних сметњи. Кроз приказ различитих примера, др Глигоријевић ће сецирати напредак у мобилном ЕЕГ истраживању и истаћи факторе који покрећу и подстичу будуће иновације у овом домену.

подели