У потрази за решењима мигрантске кризе, прва јесења ЦПН трибина, 17. септембра, у 19 часова, у СКЦ-у, посвећена је овој теми

У зениту мигрантске кризе коjа недељама потреса Стари континент на политичком, економском и безбедносном плану, отворена су броjна донедавно сасвим неочекивана питања о миграциjама.

Како би се укључио у потрагу за решењима ове кризе, Центар за промоциjу науке је прву ЦПН трибину у јесењој сезони посветио овом феномену. Под називом „Миграције. Ставови науке о сеобама, егзодусима и насељавању Европе“, трибина се одржава 17. септембра, у 19 часова, у Студентском културном центру. Улаз је бесплатан.

На трибини ће говорити Мирjана Бобић, социолошкиња са Филозофског факултета Универзитета у Београду, Владимир Гречић, стручњак за миграциjе са Института за међународну политику и привреду, Предраг Марковић, историчар са Института за савремену историjу, као и Момир Турудић, новинар недељника „Време“, специjализован за блискоисточна питања.

Модератор трибине је Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а.

Као и друге бројне актуелне области живота, миграције представљају тему којом се наука интензивно бави. Наиме, феномен миграциjа се опсежно проучава у читавом низу научних дисциплина, од географиjе, статистике и демографиjе до социологиjе и историjе. Стога је Центар за промоциjу науке позвао домаће научнике да кроз разговор на ЦПН трибини одговоре на низ актуелних питања.

Да ли су актуелна збивања први прилив више стотина хиљада људи у Европу у кратком периоду? Шта jе и како изгледа демографска слика Европе? Како се мењала кроз историjу? Како су мигранти долазили, а како мигрирали на нове континенте? Како jе Европа насељавана у претходним вековима? Да ли унутрашње миграциjе jош траjу и како утичу на економиjу и међународне односе?

Истражите више 17. септембра у Великој сали СКЦ-а.

ЦПН трибина

МИГРАЦИЈЕ

Ставови науке о сеобама, егзодусима и насељавању Европе

Четвртак, 17. септембар, 19 часова

Велика сала СКЦ-а

Учесници:

  • др Мирjана Бобић, социолошкиња са Филозофског факултета Универзитета у Београду
  • др Владимир Гречић, истраживач миграциjа са Института за међународну политику и привреду
  • др Предраг Марковић, историчар са Института за савремену историjу
  • Момир Турудић, новинар, специjализован за блискоисточна питања, недељник „Време“

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а
подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе