U potrazi za rešenjima migrantske krize, prva jesenja CPN tribina, 17. septembra, u 19 časova, u SKC-u, posvećena je ovoj temi

U zenitu migrantske krize koja nedeljama potresa Stari kontinent na političkom, ekonomskom i bezbednosnom planu, otvorena su brojna donedavno sasvim neočekivana pitanja o migracijama.

Kako bi se uključio u potragu za rešenjima ove krize, Centar za promociju nauke je prvu CPN tribinu u jesenjoj sezoni posvetio ovom fenomenu. Pod nazivom „Migracije. Stavovi nauke o seobama, egzodusima i naseljavanju Evrope“, tribina se održava 17. septembra, u 19 časova, u Studentskom kulturnom centru. Ulaz je besplatan.

Na tribini će govoriti Mirjana Bobić, sociološkinja sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Grečić, stručnjak za migracije sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Predrag Marković, istoričar sa Instituta za savremenu istoriju, kao i Momir Turudić, novinar nedeljnika „Vreme“, specijalizovan za bliskoistočna pitanja.

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a.

Kao i druge brojne aktuelne oblasti života, migracije predstavljaju temu kojom se nauka intenzivno bavi. Naime, fenomen migracija se opsežno proučava u čitavom nizu naučnih disciplina, od geografije, statistike i demografije do sociologije i istorije. Stoga je Centar za promociju nauke pozvao domaće naučnike da kroz razgovor na CPN tribini odgovore na niz aktuelnih pitanja.

Da li su aktuelna zbivanja prvi priliv više stotina hiljada ljudi u Evropu u kratkom periodu? Šta je i kako izgleda demografska slika Evrope? Kako se menjala kroz istoriju? Kako su migranti dolazili, a kako migrirali na nove kontinente? Kako je Evropa naseljavana u prethodnim vekovima? Da li unutrašnje migracije još traju i kako utiču na ekonomiju i međunarodne odnose?

Istražite više 17. septembra u Velikoj sali SKC-a.

CPN tribina

MIGRACIJE

Stavovi nauke o seobama, egzodusima i naseljavanju Evrope

Četvrtak, 17. septembar, 19 časova

Velika sala SKC-a

Učesnici:

  • dr Mirjana Bobić, sociološkinja sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
  • dr Vladimir Grečić, istraživač migracija sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu
  • dr Predrag Marković, istoričar sa Instituta za savremenu istoriju
  • Momir Turudić, novinar, specijalizovan za bliskoistočna pitanja, nedeljnik „Vreme“

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a
podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape