(ВИДЕО) Погледајте снимак новогодишње ЦПН трибине „Основе geek културе” одржане 26. децембра у СКЦ-у

(ВИДЕО) Погледајте снимак новогодишње ЦПН трибине „Основе geek културе” одржане 26. децембра у СКЦ-у

Илустрација: Hedof / Мотив илустрације из Елемената, број 6, стр 34

Уочи новогодишњих празника, Центар за промоцију науке организивао је ЦПН трибину посвећену такозваној geek култури. Комплетан снимак трибине ”Основе geek културе”, која се одржавала у понедељак 26. децембра, у 19 часова, у Великој сали СКЦ, можете погледати путем нашег Youtube канала.

Као последња у овој календарској години, организована у сали где из месеца у месец долазе стотине заинтригираних посетилаца, ова ЦПН трибина није посвећена ниједном конкретном научном отркићу, сазнању, концепту или идеју. У опуштеној празничној атмосфери, учесници трибине ће разговарати о феномену једне супкутлуре која окружује науку, њене вредности и тесно је повезана са културом науке.

У последњих неколико година, из некада маргиналног света geek-ова на глобалну сцену су изашле многе утицајне личности, док се традиционалне geek теме увелико преселиле у Холивуд и  у ударне телевизијске термине. Књижевне и ТВ серије попут Gаme of thrones или Stranger Things, свемирске и SF саге, као и дела из Толкиновог опуса постала су део опште масовне културе. Ко су заправо geek-ови? Како су се вредности ове културе тако рашириле? У којој мери се научни напредак и нова знања прожимају са овом врстом културе?

Новогодишња ЦПН трибина инспирисана је текстом „Основе geek културе” ауторке Невене Грубач. На трибини учествују Иван Минић, IT media експерт и директор агенције Бурек, Горан Скробоња, писац, Владимир Јакшић, уредник geek сајта Holonet, и Зоран Станојевић, новинар и уредник са Радио Телевизије Србије. Модератор је Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник часописа Елементи.

ЦПН трибина

Понедељак, 26. децембар, 19 часова

Велика сала СКЦ / Улаз слободан

Учесници:

  • Иван МинићIT media експерт и директор агенције Бурек 
  • Горан Скробоња, писац
  • Владимир Јакшић, уредник geek сајта Holonet
  • Зоран Станојевић, новинар и уредник са Радио Телевизије Србије

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи, ЦПН

 

подели