(VIDEO) Pogledajte snimak novogodišnje CPN tribine „Osnove geek kulture” održane 26. decembra u SKC-u

(VIDEO) Pogledajte snimak novogodišnje CPN tribine „Osnove geek kulture” održane 26. decembra u SKC-u

Ilustracija: Hedof / Motiv ilustracije iz Elemenata, broj 6, str 34

Uoči novogodišnjih praznika, Centar za promociju nauke organizivao je CPN tribinu posvećenu takozvanoj geek kulturi. Kompletan snimak tribine ”Osnove geek kulture”, koja se održavala u ponedeljak 26. decembra, u 19 časova, u Velikoj sali SKC, možete pogledati putem našeg Youtube kanala.

Kao poslednja u ovoj kalendarskoj godini, organizovana u sali gde iz meseca u mesec dolaze stotine zaintrigiranih posetilaca, ova CPN tribina nije posvećena nijednom konkretnom naučnom otrkiću, saznanju, konceptu ili ideju. U opuštenoj prazničnoj atmosferi, učesnici tribine će razgovarati o fenomenu jedne supkutlure koja okružuje nauku, njene vrednosti i tesno je povezana sa kulturom nauke.

U poslednjih nekoliko godina, iz nekada marginalnog sveta geek-ova na globalnu scenu su izašle mnoge uticajne ličnosti, dok se tradicionalne geek teme uveliko preselile u Holivud i  u udarne televizijske termine. Književne i TV serije poput Game of thrones ili Stranger Things, svemirske i SF sage, kao i dela iz Tolkinovog opusa postala su deo opšte masovne kulture. Ko su zapravo geek-ovi? Kako su se vrednosti ove kulture tako raširile? U kojoj meri se naučni napredak i nova znanja prožimaju sa ovom vrstom kulture?

Novogodišnja CPN tribina inspirisana je tekstom „Osnove geek kulture” autorke Nevene Grubač. Na tribini učestvuju Ivan Minić, IT media ekspert i direktor agencije Burek, Goran Skrobonja, pisac, Vladimir Jakšić, urednik geek sajta Holonet, i Zoran Stanojević, novinar i urednik sa Radio Televizije Srbije. Moderator je Slobodan Bubnjević, glavni i odgovorni urednik časopisa Elementi.

CPN tribina

Ponedeljak, 26. decembar, 19 časova

Velika sala SKC / Ulaz slobodan

Učesnici:

  • Ivan MinićIT media ekspert i direktor agencije Burek 
  • Goran Skrobonja, pisac
  • Vladimir Jakšić, urednik geek sajta Holonet
  • Zoran Stanojević, novinar i urednik sa Radio Televizije Srbije

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi, CPN

 

podeli